Malmö imponerar – körde över Hammarby

Två favoritlag möttes – men bara ett hade guldglans. Malmö stod för ett rejält styrkebesked när guldutmanaren Hammarby var på besök i Skåne. –Det kändes stabilt, säger målskytten Marcus Antonsson till Dplay efter 3–0-segern.

Isaac Kiese Thelin (vänster), Jo Inge Berget (mitten) och Marcus Antonsson (höger) gjorde alla mål i 3–0-segern mot Hammarby.

Fotboll2020-07-23 21:15

Två upphaussade mästarkandidater drabbade samman på Eleda stadion på torsdagskvällen – en som fått upp ångan och en vars guldskimmer avtonat rejält.

Malmö hade inga som helst problem att avfärda gästande Hammarby och tog hem säsongens hittills klaraste seger.

Storstadsmötet avgjordes redan 20 sekunder in i den andra halvleken då Marcus Antonsson knäade in 3–0 till hemmalaget och noterade sitt första mål för i år, detta efter föredömligt förarbete från en av matchens förgrundsfigurer Jo Inge Berget.

– Det kändes fantastiskt bra. Det har blivit assist två matcher i rad och nu kom målet också. Nu är det bara att gnugga på, säger Antonsson.

Hittat kemin

Berget snurrfintade sig fram i straffområdet innan han serverade sin lagkamrat öppet mål precis framför mållinjen.

Norrmannen var även den som visade vägen för Malmö när han i den första halvleken glömdes bort helt av Hammarbyförsvaret på en hörna och enkelt kunde raka in Anders Christiansens inspel på volley.

Men det var flera offensiva pjäser som imponerade hos "de himmelsblå". Två som definitivt börjat hitta kemin är nyförvärven Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin, detta visade sig inte minst i den 36:e minuten när den förstnämnde friställde sin anfallskollega med en precis djupledsboll. Kiese Thelins avslut satt behärskat bakom Hammarbys målvakt David Ousted – som mycket väl kunde ha fått plocka ut flera bollar ur sitt mål denna afton.

– Vi gjorde jobbet. Vi var stabila och skapade fler chanser – som vi kanske borde tagit vara på, säger Antonsson och fortsätter:

– Det är självförtroendet i den sista tredjedelen som har saknats tidigare. Vi har inte tagit vara på våra chanser men i dag lossnade det.

"Har inte flytet"

Fjolårets frejdiga offensiv är som bortblåst i Hammarby, men även defensiven blottades gång efter annan mot ett Malmö som nu avancerar i tabellen.

– Vi har inte flytet, på något sätt. Det är svårt att förklara varför, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn till Dplay och konstaterar:

– Just nu känns det lite som att vi inte kan sparka bollen i öppet mål.

MFF-tränaren Jon Dahl Tomassons manskap går upp som ny tvåa och jagar vidare efter IFK Norrköping som alltjämt innehar en stabil serieledning med fyra poäng till godo.

Hammarby? I stället för förväntad toppstrid är det den nedre halvan som gäller för Stockholmslaget som ligger på tolfte plats när en tredjedel av allsvenskan är avverkad.