Malmö till Europa League: "Väldigt stolt"

Malmö hade 3–1 att gå på inför Europa League-returen i Turkiet mot Sivasspor. Trots två mål bortdömda klarade skåningarna ändå av att vinna med 2–0. Malmö är därmed klart för Europa League.

Veljko Birmancevics Malmö vann med 2–0 mot Sivasspor och har därmed kvalificerat sig för Europa Leagus gruppspel. Arkivbild.

Fotboll2022-08-25 20:59

Redan efter några minuters spel hade Malmö en boll i nät. Lasse Nielsen var först på en lång hörna från succéförvärvet Moustafa Zeidan som Isaac Kiese Thelin tog emot, vände upp och skickade in i mål. Men ledningsmålet uteblev då den visade sig ha tagit på Kiese Thelins arm i mottagandet.

Matchen präglades av bryskt spel och många gula kort. Redan innan första halvtimmen var spelad hade tre gula kort delats ut. Erdal Rakip var bland annat uppe med armbågen i ansiktet på en Sivassporspelare.

Diawara fick kliva in

Halvleken saknade de farligare målchanserna och det såg ut som att Malmö hade kontroll på läget. Att spela fysiskt brukar inte vara något som Skånelaget, eller för den delen svenska lag, räds av.

När Djurgårdsbekantingen Fredrik Ulvestad föll till marken precis utanför straffområdet höll förmodligen Malmösupportrar andan. Det var bara tre minuter in i andra halvlek och den som till synes fällt norrmannen var redan varnade Erdal Rakip. Domaren valde att fria och reprisbilderna visade även tydligt att det fanns minimal kontakt.

Med tjugo minuter kvar av matchen kom Sivasspor till två av sina bästa målchanser i matchen. En frisparksvariant nickades tätt utanför av Mustafa Yatabare och bara minuten senare provade nigerianen Leke James en cykelspark, där James också träffade Lasse Nielsen i huvudet med foten, som vikarierande målvakten Ismael Diawara räddade. Förstemålvakten Johan Dahlin hade drabbats av en hjärnskakning och missade matchen.

Två sena mål

Med ungefär kvarten kvar att spela fick Anders Christiansen ett mål bortdömt för offside, men målnollan skulle spräckas kort därefter. Rakip startade en omställning och frispelade Veljko Birmancevic som sköt in 1–0 för Malmö.

Spiken i kistan kom när Kiese Thelin fastställde 2–0 ensam mot målvakten. Ett välförtjänt mål för 30-åringen som gjorde det första och assisterade det andra bortdömda målet.

– Jag är väldigt stolt. En väldigt väl genomförd match. Vi fick lektionen i Luxemburg om att spela på resultat och nu från första minut var vi förberedda för vad vi skulle utsättas för. Vi var riktigt noggranna och stängde ner deras hot, säger MFF-tränaren Andreas Georgson till Expressen.

Malmö är därmed klart för gruppspel i Europa League efter sammanlagt 5–1. Den första matchen spelas den 8 september.

Gruppspelet lottas under fredagen.

Fakta: Europa League

Prispengarna i Europa League (EL)

Plats i gruppspel i EL: 38,4 miljoner kronor (3,63 miljoner euro).

Vunnen match i gruppspel: 6,7 miljoner kronor per vinst (630 000 euro).

Oavgjord match i gruppspel: 2,2 miljoner kronor per oavgjord match (210 000 euro).

Gruppseger: 11,6 miljoner kronor (1,1 miljoner euro).

Grupptvåa: 5,8 miljoner kronor (550 000 euro).

Plats i playoff till åttondelsfinal (tvåa i gruppen): 5,3 miljoner kronor (500 000 euro).

Åttondelsfinal: 12,7 miljoner kronor (1,2 miljoner euro).

Kvartsfinal: 19 miljoner kronor (1,8 miljoner euro).

Semifinal: 29,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro).

Final: 48,7 miljoner kronor (4,6 miljoner euro).

Vinnare av Europa League: 42,3 miljoner kronor (4 miljoner euro).

+ Rankningspotten

En del av pengarna i gruppspelet i de olika turneringarna fördelas till deltagande lag utefter en klubbrankning baserad på resultat i Europa de senaste tio åren. Den klubb som har högst tioårsrankning får 32 andelar av den här potten – den lägst rankade får en andel.

Värde på (1) andel av tioårspotten, Europa League: 1,4 miljoner kronor (132 000 euro).

+ Marknadspotten

Hur stor summan blir för en enskild klubb baseras dels på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och dels hur långt en klubb går i turneringen. Malmö FF är enda svenska klubb i Europa League och därmed hela den svenska summan rörande tv-rättigheterna.