Malmö tog revansch – och serieledning

Med sex nya namn i startelvan fick Malmö revansch på IFK Göteborg efter förlusten i cupfinalen. Skåningarna vann med 3–0, efter en tidig ledning med 2–0. Nu leder Malmö allsvenskan, om än kanske tillfälligt.

Franz Brorsson är tillbaka i Malmö efter att ha varit utlånad. Här ses Brorsson i en match mot Östersund förra året – jagad av Hosam Aiesh, som nu spelar i IFK Göteborg.

Fotboll2020-08-02 17:25

I torsdags vann IFK Göteborg finalen i Svenska cupen med 2–1 mot Malmö, efter förlängning, på Gamla Ullevi.

Men det var bara historia när lagen möttes i allsvenskan på samma arena.

Malmö tog sin femte raka seger i seriespelet. Det förde laget till tätplatsen i allsvenskan, en poäng före Norrköping som möter Mjällby på måndagen.

IFK Göteborg noterade i stället sin sjunde match i rad utan seger i allsvenskan.

Straff och hörna

Anders Christiansen gav Malmö ledningen i femte minuten på en straffspark för hands, efter en stark inledning av skåningarna.

Amin Sarr nickade in 2–0 efter hörna i 18:e minuten, i sin första allsvenska match från start.

– Jag positionerar mig på ett bra sätt och kommer på in en fri yta, Jag kan bara styra in den med huvudet, säger 19-årige Sarr till Dplay om sitt mål.

Göteborg växte spelmässigt efter den svaga starten, men gjorde inga mål.

I 83:e minuten ökade Jo Inge Berget till 3–0, fint frispelad av Erdal Rakip i ett snabbt anfall.

Asbaghi ser hopp

IFK-tränaren Poya Asbaghi var inte helt missnöjd, trots förlusten.

– Vi har en bättre offensiv idag än vi hade i torsdags. Vi skapar fler målchanser, säger Asbaghi.

– Men vi behöver så klart sätta dem...

Göteborg hade bara bytt ut en spelare i startelvan sedan cupfinalen.

– Vi ställde upp det lag som vi trodde skulle vinna matchen, framhåller Poya Asbaghi.

Men han visste att de sista 20 minuterna i söndagens match kunde bli tunga.

– Vår förhoppning var att vi skulle leda i minut 70.

– Vi har visat att vi i enstaka matcher kan störa de absolut bästa lagen, säger Poya Asbaghi också.

Hyllar u-sektion

Malmötränaren Jon Dahl Tomasson hyllade efter matchen sin klubbs ungdomssektion för förmågan att ta fram nya elitspelare, och var mycket nöjd med de nya i startelvan som inte varit med så mycket i sommar.

– De har inte spelat många minuter, men kommer in och gör allt för laget, påpekar Tomasson.

Lagkaptenen Anders Christiansen, som visade vägen med sitt straffmål, gladdes förstås också åt 3–0.

– Det var vi skönt att vi slog tillbaka efter cupfinalen. Det var en tung förlust, säger Anders Christiansen till Dplay.

Det är elva år sedan Göteborg senast vann en hemmamatch mot Malmö i allsvenskan.