Målvaktsmiss gav nytt poängtapp för City

Överkört av Leicester senast – och nytt poängtapp mot nykomlingen Leeds. Manchester Citys start på säsongen kunde varit bättre.

Ben Chilwell gjorde både mål och assist i sin ligadebut för Chelsea.

Fotboll2020-10-03 15:40

Den stora frågan inför lördagskvällens möte på Elland Road var om Manchester Citys kollaps mot Leicester förra helgen – förlust med 2–5 – bara var en tillfällighet eller om Pep Guardiolas manskap skulle stöta på nya motgångar.

Svaret blev det sistnämnda.

Premier League-giganten fick inte med sig mer än 1–1 mot Leeds som så sent som i somras säkrade avancemang till den engelska högstaligan efter 16 års frånvaro.

Det började förvisso bra för City som tog ledningen i den första halvleken efter en fin individuell prestation av Raheem Sterling.

Leeds skulle dock utjämna, och det med stor hjälp av bortalagets målvakt Ederson Moraes. Brasilianaren blottade sina brister i luftspelet när han på en hörna inte fick undan bollen bättre än att han stötte den rakt på sin egen försvarare, Benjamin Mendy, vilket gav nyförvärvet Rodrigo öppet mål. Den inbytte spanjoren behövde därmed bara tre minuter för att kvittera i den andra halvleken på den regntunga gräsmattan.

Superstart av Everton

Det oavgjorda resultatet betyder att Manchester City redan efter tre matcher ligger långt efter topplagen där Everton står på full pott efter fyra matcher.

Hemma på ett lika regnigt Goodison Park tog Liverpoolklubben tidigare under dagen en säker trepoängare hemma mot Brighton och vann med 4–2.

Dubbla fullträffar av colombianen James Rodriguez och var sin för landsmannen Yerry Mina och skytteligaledaren Dominic Calvert-Lewin (totalt sex mål) innebar fjärde raka segern och att Everton därmed stått för sin bästa start i Premier League någonsin.

En enkel dag på jobbet blev det även för Chelsea som hemma på Stamford Bridge körde över Crystal Palace med 4–0 – mycket tack vare två starka debuter i Londonklubben.

Succé för Chilwell

Efter 50 mållösa minuter fick Ben Chilwell, ny från Leicester, utrymme att dra till med vänstern från nära håll – och i sin första ligamatch för Chelsea blev vänsterbacken målskytt direkt när han tryckte bollen stenhårt i nät.

Elva minuter senare slog den 23-årige engelsmannen dessutom inlägget som innebar 2–0 när Kurt Zouma nickade bollen i mål.

Första ligamatchen för Chelsea var det även för den nyrekryterade målvakten Edouard Mendy från franska Rennes. I veckans ligacupmöte med Tottenham blev det förlust på straffar med senegalesen mellan stolparna, men mot Crystal Palace kom inte bara första segern utan även den första hållna nollan.

Matchen slutade 4–0 efter att Jorginho utökat ledningen två gånger om på straff.