Den nådda semifinalen var i linje med det mål som ställts upp för att göra en godkänd turnering. Så långt var prestationen okej, men utförandet över fem matcher ställer frågor.
TT bad experten Daniel Nannskog (SVT) och tidigare SVT-experten och landslagsspelaren Frida Östberg att ge sin syn på den svenska EM-insatsen.
TT: Varför fick inte Sverige till det i EM?
– Jag tror faktiskt att någonstans har man inte mått bra av att ha favoritstämpeln. Man har inte kunnat tackla det. I stället för att kliva in i en turnering lite som en underdog, som Sverige så gott som alltid gör när det gäller fotboll, så har man varit pressad redan från start. Jag tycker att man sett att det känts ängsligt i stället för att man spelar med den här självklarheten och modet. Det tycker jag har försvunnit och det tror jag är en del på grund av att man har haft lite av favoritstämpeln på sig, säger Daniel Nannskog.
– Jag tycker att det dels är synligt att man har spelare som inte är i bästa form och det pratar man ofta om inför mästerskap: att det är viktigt att ha spelare som är i riktigt bra form. Vissa tongivande spelare har kanske haft lite skadebekymmer och sådant också, säger Frida Östberg.
Siar om VM
TT: Vilka spelare bör förbundskaptenen Peter Gerhardsson inte satsa vidare på inför VM nästa år?
– Det är väldigt kort tid till VM. Normalt brukar det vara en tvåårsperiod, nu är det bara ett år till nästa mästerskap. Jag tycker att en del spelare inte kom upp i nivå. Jag vet att det går att hämta ut mycket mer av spelarna. Jag ska inte stå och säga att den och den inte ska vara med. En viss naturlig avgång kan ske och det blir en annan kamp om målvaktsposten. Självklart tar Jennifer Falk upp den ordentligt, säger Nannskog.
– Det absolut viktigaste är de spelarna som inte är motiverade, de som inte är sugna på att lägga ner den här tiden som krävs och där är det en individuell bedömning. Så länge man är motiverad är åldern inte en faktor, det handlar om vad man kan prestera på plan när det väl gäller, säger Östberg.
"En väckarklocka"
TT: Finns det en risk att 0–4-smällen sår tvivel hos de svenska spelarna och ledarna?
– Det är klart att det kan göra. Man ska också tänka på att de första 30 minuterna var riktigt bra, men som vi sett tidigare i turneringen är inte effektiviteten där. Springer du så mycket och skapar som Sverige gjorde de första 30, måste du få utdelning för att få energi och matchen dit du vill. Det fick man inte och sedan rasar det ihop som ett korthus, säger Nannskog och fortsätter:
– Jag tror väldigt mycket på att man inte hade energin i den här turneringen och jag ställer mig frågan om det har med favoritskapet att göra. Framöver kanske man ska ha en annan "approach" och det kanske kan lösa många av knutarna.
Östberg:
– Jag tror att det blir tvärtom faktiskt. Jag tror att det blir åt andra hållet, att det kan vara en ganska bra väckarklocka inför VM nästa år. Jag tror snarare att det blir att man känner att "nu har vi bitar att jobba med", att det blir tändvätska i stället, att jobba ännu mer med de här detaljerna. Jag som spelare hade i alla fall känt tvärtom, när väl besvikelsen hade lagt sig hade jag använt det som motivation att förbereda mig för VM nästa år.
"Sprungit ifrån Sverige"
TT: Någon annan reflektion?
– Någonstans får man titta på de bästa lagen, England, Tyskland och Frankrike. De har sprungit i väg rent tekniskt, i allt från tydlighet i spelet, till kombinationsspelet och till förstatouchen som håller väldigt hög nivå. Där tycker jag att man har sprungit ifrån Sverige. Den luckan måste man täppa till så att inte de länderna springer ifrån ordentligt i framtiden, säger Nannskog.
– Jag tycker att Frankrike, Tyskland och England har varit på en nivå för sig. Spanien har också periodvis visat väldigt fin fotboll. Jag har sett fram emot det här mästerskapet väldigt mycket. Jag hade förväntat mig att vi skulle få se den här höjningen av kvalitet som jag tycker vi har fått se. Det är superhäftigt, det har hänt otroligt mycket i damfotbollen och det kommer fortsätta hända mycket. Jag ser med spänning fram emot VM, säger Östberg.