Så här ska väl inte gräsplanerna se ut? • "Känner frustration"

Never ending story? Nja, så har det inte riktigt varit, men nu är det på tapeten igen. Vad? Näst intill utbrända och stenhårda planer – och bevattningsförbud på gräsplanerna på Ceos. "Klart vi känner en viss frustration", säger David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF.

Planerna på Ceos lider av bevattningsförbudet som läget är nu.

Planerna på Ceos lider av bevattningsförbudet som läget är nu.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-06-12 19:00

Nyheten i korthet

  • Gräsplanerna på Ceos i Vimmerby är utbrända och stenhårda på grund av bevattningsförbud, vilket orsakar frustration hos Vimmerby IF.
  • David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF, uttrycker oro inför kommande Bullerby Cup om planerna inte är i bra skick.
  • Trots kritik hoppas Lindgren på snabb återkoppling från länsstyrelsen och en långsiktig lösning på bevattningssituationen.

Ni har hört och läst det förut. 

Nu får ni göra det igen. Det har surrats en tid kring att gräsplanerna på de stora ytorna på Ceosområdet inte håller måttet. Att planerna är bruna och delvis utbrända – och som sagt hårda till tusen. 

– Fram till våren var det gröna, täta och bra planer, sen kom värmen. Efter det, ja...då har det gradvis blivit allt sämre. Och det är klart att vi ibland känner en maktlöshet för något som vi som hyresgäster inte kan påverka, menar David Lindgren. 

Hur pass illa är läget?

– Inte bra. Vissa delar av området är okej, på planen som gränsar till koängen och där det varit en del skugga. I övrigt, nä, då är det tydligt att det inte vattnats tillräckligt. 

Anledningen är ett bevattningsförbud från länsstyrelsen. Något som Lindgren tycker är aningen märkligt. 

– Ja, verkligen. Det är frustrerande när vi ser att Stångån näst intill är överfull. Vi har svårt att förstå varför man inte får vattna gräsplanerna. På andra håll i länet har länsstyrelsen bland annat gett klartecken för att nyttja Emån för att vattna planerna, men här går det inte. 

undefined
VIF har fått besked av kommunen att planerna på Ceos kommer att bevattnas två gånger i veckan.

David Lindgren berättar vidare att orsaken är att det saknats ett tillstånd, eller rättare sagt att kommunen trodde att det var grönt ljus att bevattna Ceosområdets planer. Så var inte fallet – enligt länsstyrelsen.

– De konstaterade att bevattningen måste upphöra. Nu har kommunen lämnat in en ansökan och vi vet att de har tryckt på. Nu väntar vi på ett formellt besked. Sen kan man tycka att de borde försöka skynda på processen. Det är inte så roligt för alla våra närmare hundra ungdomsledare och alla 650 barn och ungdomar vi har i träning varje vecka att spela på de här planerna. Man riskerar få hjärnskakning om man dunsar i backen på de stenhårda planerna som är. 

Snart väntar också Bullerby Cup runt hörnet.

Vad händer om inte planerna är i bra skick då?

– Givetvis finns det en oro. Vi vet vilken kritik som fanns för några år sedan då det var bevattningsförbud och planerna inte alls höll måttet. Det blev vi hårt straffade för. Och det handlar inte bara om oss, Vimmerby IF, utan även alla samarbetsföreningar vi jobbar tillsammans med i cupen. Det är viktigt för alla oss att planerna är bra.

Bullerby Cup är en sak, resten av säsongen en annan. 

– Vi är tacksamma att det ändå görs så mycket bra från kommunens sida kring turneringen. Samtidigt kan vi ibland känna att det görs insatser för att planerna ska vara okej just till cupen, men att det tenderar att prioriteras ner utöver det vilket är konstigt med tanke på alla barn som är där. Självklart vill vi ha hyggliga planer resten av säsongen. Vi lägger ner mycket pengar och många timmar för att ge alla våra barn och ungdomar en meningsfull fritid. 

undefined
Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren.

Vad handlar det om för summor?

– Vi betalar 40 000 kronor i månaden bara för att ha gräsplaner att spela på. Det är ganska mycket pengar och som alla andra hyresgäster vill vi såklart ha det som man betalar för. 

Utöver kritiken som riktas mot länsstyrelsen, efterlyser David Lindgren också saker från kommunens sida. 

– Jag kan känna att det finns möjligheter för att ha en bättre planering. Vi har många gånger belyst att vi vill ha ett "årshjul" med återkommande åtgärder som behövs för att hålla planerna i bra skick. Till 98 procent ser säsongerna nästan exakt likadana ut, från år till år. Med ganska enkla medel tycker vi att man kan få till en bra planering så man vet vad man ska göra vissa tidsperioder under året. Nu har vi känslan att vi istället får påtala vissa saker som egentligen redan borde ha gjorts. 

Trots situationen som uppkommit och all frustration som finns, så ser ändå Lindgren ljuset i tunneln. 

– Från och med nu får vi vattna planerna två gånger i veckan nattetid. Det är positivt, men det är inget vi sett någon effekt av än. 

Vad gäller nu?

– Vi vill få en snar återkoppling från länsstyrelsen och någonstans önskar man självklart att man kan föra samtal och att alla parter är lösningsorienterade istället som nu då man får gissa sig fram till saker och ting.

I den bästa av världar kommer man snart fram till en långsiktig och hållbar lösning på problemet med bevattningen. Fram tills dess har David Lindgren en önskan som kan te sig en aning udda:

– Jag hoppas på en "dålig" sommar och att vi får en del regn. Vi är beroende av det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!