Mardrömslottning kan vänta Sverige i EM-kvalet

Kvala mot Spanien och Frankrike. Eller hamna i samma grupp som Ungern och Finland. Sverige står inför flera olika scenarion när EM-kvalgrupperna ska lottas.

En tuff EM-kvalgrupp kan vänta för Sverige.

En tuff EM-kvalgrupp kan vänta för Sverige.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-09-28 09:51

Den 9 oktober utkristalliseras Sveriges väg till fotbolls-EM i Tyskland 2024.

Att den blågula vägen på förhand skulle kunna vara rakare råder det ingen tvekan om. Efter debaclet i Nations League har Sverige halkat ner till seedningsgrupp tre och nu riskerar man att lottas in i en mardrömsgrupp.

De flesta stornationer som Spanien, Portugal och Italien huserar i seedningsgrupp ett samtidigt som Frankrike och England är i den andra seedningsgruppen.

Det gör att Sverige kan hamna i en kvalgrupp, där de två bästa går vidare till EM-slutspelet, med bland annat Spanien och England.

Å andra sidan kan man få en på pappret betydligt mer gynnsam lottning och exempelvis få Ungern från den första kvalgruppen och Finland från den andra.

Efter 1–1 mot Slovenien och Nations League-degradering konstaterade Emil Forsberg följande inför det stundande EM-kvalet:

– Vi får ta det som det kommer, vi har gjort det förr och får försöka göra det igen. Det kommer inte bli enkelt, men varför inte?, sade han.

Fakta: Seedningsgrupperna till EM-kvalet

Seedningsgrupp 1: Nederländerna, Kroatien, Portugal, Italien, Spanien, Ungern, Belgien, Danmark, Polen, Schweiz.

Seedningsgrupp 2: Frankrike, England, Österrike, Israel, Bosnien-Hercegovina, Wales, Tjeckien, Serbien, Skottland, Finland.

Seedningsgrupp 3: Albanien, Island, Montenegro, Irland, Rumänien, Slovenien, Sverige, Armenien, Norge, Ukraina.

Seedningsgrupp 4: Azerbajdzjan, Bulgarien, Färöarna, Georgien, Grekland, Kazakstan, Luxemburg, Turkiet, Kosovo, Nordmakedonien.

Seedningsgrupp 5: Belarus, Cypern, Estland, Gibraltar, Lettland, Litauen, Malta, Moldavien, Nordirland, Slovakien.

Seedningsgrupp 6: Andorra, Liechtenstein, San Marino.

Lagen ska lottas in i tio kvalgrupper där sju grupper innehåller fem lag och tre stycken innehåller sex lag. 24 lag spelar EM-slutspelet där de två bästa i varje kvalgrupp går vidare till mästerskapet. Tyskland är direktkvalificerat till EM i egenskap av värdland och de tre sista EM-platserna fördelas genom ett playoff-spel i mars 2024.

Ryssland är portat från internationellt spel.

EM-kvalet startar i slutet av mars 2023 och EM spelas sommaren 2024. Lottningen är den 9 oktober i Frankfurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om