Marta historisk i Brasiliens kross

Pia Sundhages Brasilien verkar bli ett lag att se upp med i OS-turneringen i Japan. I premiären mot Kina tog laget en imponerande 5–0-seger där storstjärnan Marta briljerade med två mål – och samtidigt skrev in sig i historieböckerna.

Marta gav Brasilien ledningen redan efter nio minuter.

Fotboll2021-07-21 10:27

Håller formen ännu på den nu 35-åriga Marta – utsedd till världens bästa fotbollsspelare sex gånger? I allra högsta grad.

I premiären mot Kina i grupp F i damernas fotbollsturnering dröjde det bara nio minuten innan Marta gett Brasilien ledningen. Stjärnan höll sig framme i straffområdet dit bollen till slut hamnade efter ett inlägg från vänster och en nick från Debinha som gick i ribban.

Därmed blev Marta den första fotbollsspelaren, manlig som kvinnlig, som lyckats göra mål i fem raka OS, uppger Eurosport Som att det inte var nog med historiska prestationer så stod det även klart att den 43-åriga lagkamraten Formiga skrev in sitt namn i rekordböckerna som den första kvinnliga fotbollsspelaren att delta i sju olympiska spel.

I den 22:a minuten utökade Debinha till 2–0 och den brasilianska dominansen fortsatte i den andra halvleken.

Med kvarten kvar att spela satte Marta 3–0 från distans och innan slutsignalen ljöd hann Andressa göra 4–0 från straffpunkten och Beatriz sätta femman efter en omställning.

Vid sidlinjen hoppade en jublande glad Pia Sundhage vid varje mål. Som förbundskapten för Brasilien sedan 2019 fick hon nu se sitt lag få en smakstart på turneringen. Sundhage har ett fint facit som förbundskapten under olympiska spel. Hon ledde USA till guld både 2008 och 2012 – och Sverige till silver under Rio-OS 2016.

I grupp E tog Storbritannien en säker seger mot Chile med 2–0 efter två mål av Manchester City-anfallaren Ellen White.