Matchen bröts efter kaos: "Jävla misslyckande"

Den allsvenska stormatchen mellan AIK och Malmö FF avbröts efter att det kastats bengaler och knallskott på läktaren. –Det är ett jävla misslyckande att det blir så här, säger AIK:s vd Fredrik Söderberg i Discovery+.När klassikermötet väl återupptogs kunde ingen av lagen spräcka nollan – och matchen slutade 0–0.

Supportrar med bengaler på läktaren under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan AIK och Malmö FF på Friends Arena.

Supportrar med bengaler på läktaren under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan AIK och Malmö FF på Friends Arena.

Foto: Mickan Palmqvist/TT

Fotboll2023-07-23 16:32

Matchen återupptogs efter ett matchmöte, drygt 40 minuter efter att den bröts efter cirka 58 minuters spel.

– Vi har bättre ordningsläge nu än tidigare. Lagen ska få värma upp och få bättre sportsliga förutsättningar, säger matchdelegaten Kristoffer Löfberg till Discovery+.

"Ett jävla misslyckande"

Men om det hade smällt igen så hade matchen ställts in helt.

AIK:s vd Fredrik Söderberg säger efter matchen att det är "ett jävla misslyckande".

– Från ligan har de sagt att man ska ta krafttag mot pyroteknik, inkastade föremål, bangers (knallskott) och rusningar. I dag ser vi att alla fyra saker händer, så det är ett jävla misslyckade att det blir så här. Jag tror att alla här inne är riktigt trötta på att matcher avbryts för sådana här incidenter, säger Söderberg.

Jansson: "Tråkiga scener"

Av tv-bilderna att döma kastades det bengaler från MFF-läktaren. Dessförinnan hade knallskott smällt tre gånger nära MFF-klacken. Ett gäng AIK-supportrar sprang in på planen och ut mot bortaläktaren för att söka konfrontation.

– Jag hängde inte riktigt med på vad som hände, men det är så klart tråkigt att det blir ett avbrott. Jag har inte varit med om sånt på tio år så det är klart att det är speciellt. Det är tråkiga scener med tanke på den otroliga stämningen. Jag hade kul i alla fall, säger Pontus Jansson.

Spelare och ledare beordrades att gå in i omklädningsrummet och invänta besked.

Jansson i stolpen

Kaosscenerna i de allsvenska toppmatcherna har varit återkommande. I maj var det skandalderby mellan Djurgården och AIK på Tele 2 arena.

När matchen väl drog i gång igen var Malmö FF närmast segern. Pontus Jansson hade en boll i stolpen i slutskedet. AIK-anfallaren John Guidetti, som inledde på bänken, satte 1–0, men var klart offside i upprinnelsen.

Matchen slutade 0–0 och resultatet innebar att AIK är på säker mark (13:e plats) i den allsvenska tabellen. Malmö FF är fortsatt trea och har fyra poäng upp till serieledaren Elfsborg.

– Det är ett steg framåt, men det är surt. Fotboll funkar så. Vi hade bra kontroll men skapade inte mycket, säger Jansson i Discovery+.

AIK-supportrar sprang mot bortasektionen.
AIK-supportrar sprang mot bortasektionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!