Mediesug efter svenskorna: "Så mycket folk"

Det internationella intresset för det svenska landslaget har stegrats i takt med framgångarna i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland. Det märktes tydligt på presskonferensen på spelarhotellet i Auckland på söndagen. –Det är så mycket folk, jag bara: "Oj! Hej allihopa", säger Nathalie Björn.

Eftertraktad kvartett i Auckland. Nathalie Björn, Filippa Angeldahl, Stina Blackstenius och Johanna Rytting Kaneryd vid söndagens pressträff inför semifinalen mot Spanien under fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Eftertraktad kvartett i Auckland. Nathalie Björn, Filippa Angeldahl, Stina Blackstenius och Johanna Rytting Kaneryd vid söndagens pressträff inför semifinalen mot Spanien under fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-13 07:42

De svenska spelarna hade träningsledigt på söndagen men hade pressträff på sitt hotell i Auckland i Nya Zeeland. Tidigare i turneringen har det mest varit svenska journalister som varit på plats för att ställa frågor till spelare och ledare.

Men på söndagen var journalister från både Spanien och flera andra länder på plats för att känna Sverige på pulsen.

– Det är så mycket folk, jag bara: "Oj! Hej allihopa", sade Nathalie Björn när hon så småningom landade hos de svensktalande journalisterna efter att först ha tagit sig an de engelskspråkiga.

– Man fick spetsa till engelskan lite men man går ju på samma ord hela tiden för man har tappat den lite."It is fun, I am excited, confident " och så gick vi runt på det, säger Björn och skrattar lite.

Blir större

Hon tycker att det är kul att intresset nu ökat för Sverige och de svenska spelarna när laget slagit ut USA och Japan i slutspelet och på tisdag ska spela semifinal mot Spanien.

– Man märker att det blir större, mer intresse utifrån och det är klart att det är kul att det uppmärksammas och att folk vill vara här och prata inför matchen.

Stina Blackstenius var en av de svenska spelare som var på plats på presskonferensen på spelarhotellet. Hon säger att hon hade på känn redan innan VM startade att det skulle bli ett stort intresse.

– Det finns ett engagemang kring hela mästerskapet både på mediasidan och folk som följer mästerskapet. Tittarsiffrorna har varit superbra och i vårt fall känner vi av ett jättestort engagemang hemifrån också. Så det är häftigt och det var lite det man hade på känn redan innan, säger Stina Blackstenius.

Komma och prata

Sveriges pressansvarige Fredrik Madestam bekräftar att medieintresset för det svenska landslaget nu är större än det varit tidigare i turneringen och kanske till och med lite mer än vid VM i Frankrike 2019.

– Det är en klar ökning jämfört med tidigare i mästerskapet och eventuellt något mer än det var 2019 också, säger Fredrik Madestam.

Han berättar att det är många medier nu som hör av sig på mejl och telefon och vill veta när det svenska landslaget "gör grejer" och om de får komma och träffa de svenska spelarna.

TT: Är det någon eller några spelare som de internationella medierna efterfrågar att få träffa?

– Nej, mest generellt bara att få komma och prata med oss och se var vi står och så, säger Madestam.

Men inför semifinalen mot Spanien har dock en spelare varit lite mer efterfrågad.

– Från spansk sida pratas det mycket om att få prata med Fridolina Rolfö så klart, i och med att hon spelar och är en stor stjärna i Barcelona. Så där har det varit lite extra förfrågningar inför den här matchen specifikt, säger Fredrik Madestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!