"Mediokert" Elfsborg bjöd på galen vändning

Bottenlaget Sirius var på väg mot säsongens första seger och en skräll mot topplaget Elfsborg. Då vände gästerna och vann efter två snabba mål i slutminuterna. –Otroligt härligt att vi kan vinna även på det här sättet, säger Elfsborgs segerskytt Johan Larsson efter 4–3 på Studenternas IP.

Elfsborgsspelarna jublar efter att Johan Larsson satt avgörande 4–3 . borta mot Sirius.

Fotboll2023-05-08 21:17

När den rutinerade backen ska sammanfatta sitt lags spel vet han inte riktigt hur han ska sätta ord på det. Elfsborg inledde visserligen målskyttet men sedan turades lagen om att vända och vrida på resultatet.

– Det är svåranalyserat. Vi var mediokra men det är också svårt att säga att vi är mediokra när vi gör fyra mål på bortaplan men vi släpper ju in tre mål också, säger Larsson.

När Siriusmittfältaren Melker Heier gjorde 3–2 i 55:e minuten – och därmed sitt första allsvenska mål på sin 22-årsdag – hängde en Siriusskräll i luften.

Men fyra byten av Elfsborg, däribland ett där unge Jack Cooper Love ersatte Sveinn Gudjohnsen, skulle ändra på det.

Ful kvittering

Bytena gav energi och i 87:e minuten en lite udda kvittering av just Cooper Love då 21-åringen plötsligt var ensam i straffområdet och gjorde ett 3–3-mål som lagkompisen Johan Larsson beskriver som:

– Otroligt fult! Men med en bra första touch. Bollen rullar väl knappt över mållinjen men mål som mål. Det målet får högsta betyg av mig för skiten ska in, oavsett hur, säger Elfsborgsbacken med ett brett leende.

En vänskaplig verbal passning som Jack Cooper Love gärna tar emot efter att ha gjort sitt första allsvenska mål i karriären.

– Haha, ja man får ju svinga till i straffområdet ibland och hoppas på det bästa, haha.

– Jag skjuter en tunnel på försvaren tror jag, då blir det svårt för målvakten. Det är ingen hemlighet att mål ändrar matcher och vi behövde energi så det var skönt att jag kunde bidra med det. Sedan var det underbart att Johan satte den sista så att vi kom härifrån med tre poäng, säger 21-åringen och syftar till Larssons 4–3-mål som studsade in via två Siriusspelare två minuter senare.

Tårögd tränare

De två målen kom som dubbla iskalla kallsupar i Fyrisån för Christer Mattiasson vars lag nu står på fem kryss och två förluster på de sju inledande matcherna:

– Det här var den tuffaste torsken hittills i Sirius för mig. Den gjorde ont i själen. Det gjorde ont att se grabbarna efteråt. Vi gör så många bra saker, det här är otroligt tungt. Jag lider med spelarna, säger Siriustränaren.

Bredvid honom på presskonferensen satt Elfsborgs dito Jimmy Thelin.

Han var tårögd – dock av pollenallergi – men också rörd över sitt lags styrka och karaktär då Boråslaget nu för andra matchen i rad vände underläge till vinst i andra halvlek.

Segern i Uppsala var dessutom den femte på rad. Det är ett tag sedan det hände senast, nämligen 2012, och Johan Larsson njöt lite extra när ämnet kom på tal:

– Starkt! Det ger ett väldigt trevligt utslag i tabellen också om inte annat. Det var många som ville se ändringar i laget efter de två första matcherna då vi bara hade gjort två mål och så, men vi gnuggar på.

TT: Var kommer karaktären ifrån?

– Inifrån. Det känns som att vi vet precis vad som är godkänt och icke godkänt. Första halvlek var det inte, röster höjdes, sedan går vi ut och ändrar på det. Man får det man förtjänar till slut.