Mellberg: "Otroligt överraskade av förbundet"

De hade fyra spelare borta på grund av covid-19 och gjorde allt i sin makt för att få matchen uppskjuten. När det inte blev så besegrade Helsingborg Djurgården med 3–1 och lämnade den allsvenska jumboplatsen. –Det var otroligt överraskande från förbundets sida, att de valde att gå emot Smittskydd Skåne och medicinska experter, säger HIF-tränaren Olof Mellberg.

Helsingborgs tränare Olof Mellberg. Arkivbild.

Fotboll2020-08-30 11:05

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté bedömde att matchen på Olympia kunde spelas enligt plan.

Under fredagen meddelades att verksamheten på arenan borde pausas. Som en följd av detta ställde HIF in lördagens matchförberedande träning och skickade i stället in en hemställan till förbundets tävlingskommitté om att skjuta upp söndagens match.

– Även förbundets medicinska avdelning gjorde bedömningen att matchen inte borde spelas, men förbundet valde ändå att gå sin egen väg och chansa. Vi har ungefär 15 coronafall i klubben och det är full spridning, säger Olof Mellberg och berättar att HIF inte hade något medicinskt team på plats under matchen.

– De får inte befinna sig på Olympia. I den situation vi är i så har de flesta valt att lyssna på Smittskyddsenheten, Folkhälsomyndigheten eller vad det än må vara. Det gjorde vi även när vi stängde träningen. Så det är klart att vi trodde att även förbundet skulle gå den vägen.

Helsingborg kommer inte heller att träna de närmsta dagarna efter matchen, då direktiven är att man på Olympia inte ska umgås i grupp just nu.

"Klart man påverkas"

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf:

– Vi låter andra ta besluten och tills vi vet något annat så är vi alltid inställda på att spela.

TT: Känner du att risken och ovissheten kring matchen påverkade spelarna?

– Alla är människor och det är klart att man påverkas av all information som svävar runt där ute.

På plan var Djurgårdens Magnus Eriksson tillbaka i allsvenskan. Efter två år i USA gick han rakt in i gästernas startelva.

Eriksson kunde dock inte stoppa HIF från att vara det lag som kom till både flest och bäst målchanser. Men på resultattavlan stod det 0–0 efter 45 minuter.

Vände matchen

I andra halvlek tog Djurgården ledningen. Curtis Edwards gjorde mål för andra matchen i följd när han förvaltade Jonathan Rings inspel.

Men både Ring och Edwards byttes ut direkt efter målet och från bänken fick de bara tre minuter senare se Rasmus Jönsson kontra in 1–1.

I den 72:a minuten nådde Martin Olssons inlägg Anthony van den Hurks panna och tabelljumbon hade vänt matchen.

I samband med målet skadade sig dock nederländaren och tvingades byta. In kom Alhaji Gero och även han skulle göra mål. På volley mötte han Martin Olssons hörna och tryckte in slutresultatet 3–1.

Segern innebär att HIF lämnar jumboplatsen.

– När vi gjorde 1–1 kom tron tillbaka. Vi tränar crossbollar efter varje träning och vi vet hur Martin slår dem. Vi har ett hemligt vapen nu, säger van den Hurk.