"Mer än bara samma färger på flaggan"

Det blev en tuff kamp på planen i Europa Conference League-kvalet, men vid sidan av kan vänskapen bestå mellan AIK och ukrainska Vorskla Poltava. –Jag hoppas att vi knyter band mellan klubbarna, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

FC Vorskla under en träning på Tele2 Arena inför Europa Conference League kvalet mot AIK. Arkivbild.

FC Vorskla under en träning på Tele2 Arena inför Europa Conference League kvalet mot AIK. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Fotboll2022-07-28 10:41

AIK vann dubbelmötet med Vorskla Poltava med 4–3 efter att ha vänt underläge från första matchen till seger med 2–0 i onsdagens andra match.

På grund av kriget i Ukraina spelades båda matcherna i Stockholm, först det ukrainska lagets hemmamatch på Tele2 arena, en vecka senare AIK:s hemmamatch på Friends arena.

– Först och främst är vi väldigt tacksamma gentemot AIK för det här erbjudandet. Ni vet om hur situationen är i vårt land så vi har inga valmöjligheter, säger Viktor Skrypnyk, tränare i Vorskla.

På grund av kriget har laget inte kunnat spelat matcher i den ukrainska ligan, dubbelmötet med AIK var Vorsklas första tävlingsmatcher på mer än ett halvår.

– Vi kan inte gömma att vi inte spelat tävlingsmatcher på sju månader. Den första matchen gick på alla sorters känslor, på en fin arena, med bra publik. Men, självklart, när man konstant måste prestera på den här nivån kan det bli lite missar, säger Skrypnyk.

Hyllar prestationen

AIK:s nya anfallsstjärna John Guidetti hyllar det ukrainska laget för prestationen i matcherna.

– Vi ska inte ta någonting ifrån dem, de har kämpat. En otroligt svår uppladdning för dem med allt som händer i deras land. All cred till dem, att komma hit och göra det så bra som de gjorde, säger Guidetti.

Även Grzelak är tagen av hur bra Vorskla spelade, trots situationen i hemlandet.

– Det finns inte ord för att beskriva hur hemsk situation det är. Att spelarna och ledarna kan finna koncentrationen för att göra två sådana här matcher, det kanske visar att fotbollen är ett sätt att tänka på något annat. Jag är full av beundran, säger han.

Kanske knyter band

Grzelak ser gärna att klubbarna behåller relationen till varandra.

– Det finns folk i klubben som har jobbat hårt för att det här ska bli bra. Jag hoppas att vi tack vare det kanske knyter band mellan klubbarna i alla fall, om det kanske inte blir på klubb-basis så mellan personer i klubbarna. Det verkar vara väldigt fina människor som jobbar och spelar i Vorskla, säger Grzelak.

Vorskla Poltava är inne på samma spår, efter att ha tillbringat mer än en vecka i Sverige.

– Vi vill tacka det här vackra landet. Relationen mellan Sverige och Ukraina är numera något mer än bara två land med samma färger på flaggan, säger Andrij Ivanov, ansvarig för media och internationella frågor i Vorskla.

Viktor Skrypnyk, tränare i Vorskla Poltava. Arkivbild.
Viktor Skrypnyk, tränare i Vorskla Poltava. Arkivbild.
Fakta: Tre ukrainska lag kvar i Europaspelet

Sjachtar Donetsk är kvalificerade för gruppspel i Champions League. Deras hemmamatcher kommer att spelas i Polen.

Dynamo Kiev har tagit sig till tredje omgången i Champions League-kvalet. Där ställs laget mot Sturm Graz, från Österrike.

Zorja Luhansk kommer att spela i tredje omgången av Conference League-kvalet. Motståndare är inte klart.

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!