Folkhälsomyndigheten (FHM) har i sitt remissvar på regeringens förslag att lätta upp reglerna kring bland annat idrottsevenemang föreslagit ett tak på högst 500 personer, med ett avstånd på minst en meter.
MFF vill i stället anpassa åskådarantalet utifrån storleken på fotbollsarenan och lokala förutsättningar, men det har myndigheten hittills sagt nej till. Bland annat på grund av oro för trängsel när publiken åker till och från matchen.
Inte rimligt
– Det vi säger är helt i linje med det som Svensk elitfotboll (SEF) har sagt innan – att det här taket på 500 åskådare inte är rimligt med anledning av hur stora våra arenor är. Det här är ett sätt att visa hur vi kan hantera det på lokal nivå, säger Malmös vd Niclas Carlnén.
MFF har analyserat reseflödet för ett antal hemmamatcher under säsongerna 2017-2019 och klubben anser att det går att ta in runt 5 500 åskådare utan att riskera smittspridning i kollektivtrafiken.
– Fyra femtedelar av våra besökare tar sig till stadion på ett coronasäkert sätt. Man kommer i bil, går eller cyklar hit. Det är alltså relativt få som använder sig av kollektivtrafiken för att ta sig hit, säger säkerhetsansvarige Peter Narbe.
TT: Jag misstänker att det för Stockholmslagen Hammarby, AIK och Djurgården inte ser likadant ut vad gäller reseflöden. Hur ska de lösa den biten?
"Ett lokalt perspektiv"
– Det kommer inte vara likadant och det är därför jag säger att vi kan göra ett lokalt perspektiv, men de kan säkert göra samma analys, säger Niclas Carlnén.
Enligt Carlnén har en liknande analys gjorts av företaget som driver Tele2 arena.
– Det jobbet måste varje klubb och arenaägare själv göra för att kunna visa på vad som är deras maxantal, säger han.
Enligt MFF:s förslag ska stadion delas upp i 16 sektioner och området runt omkring ska delas upp i fem zoner för publikinsläpp.
Regeringen har ännu inte fattat ett beslut om eventuella förändringar i den aktuella förbudsförordningen, men har föreslagit att lättnaderna ska gälla från och med den 1 oktober.