MFF-anfallaren: "Han tar över showen"

Med Åge Hareide lyfte Isaac Kiese Thelin till högre höjder. Nu förenas duon igen när norrmannen är tillbaka som tränare i Malmö FF. –Han kom tillbaka som att inget har hänt, han tar över showen, säger MFF-anfallaren inför Europa League-premiären mot Braga.

Malmö FF:s nygamla tränare Åge Hareide och spelarna Isaac Kiese Thelin och Anders Christiansen inför torsdagens Europa League-premiär hemma mot portugisiska Braga.

Malmö FF:s nygamla tränare Åge Hareide och spelarna Isaac Kiese Thelin och Anders Christiansen inför torsdagens Europa League-premiär hemma mot portugisiska Braga.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2022-09-07 14:26

För en vecka sedan fick Isaac Kiese Thelin frågan i en intervju med Aftonbladet om vilken typ av tränare han skulle vilja se i Malmö FF efter att klubben i slutet av juli sparkat Milos Milojevic.

Den tidigare MFF-tränaren Åge Hareide kom då upp som ett namn.

– Då sade jag att han får hoppa av pensionen och komma hit, säger Isaac Kiese Thelin och skrattar.

Mindre än 48 timmar efter söndagens bortaförlust mot Elfsborg i allsvenskan presenterades Hareide som tränare säsongen ut.

– Det känns som att man är tillbaka åtta år i tiden. Han kom tillbaka som att inget har hänt, han tar över showen, laget. En stor ledare och viktig för oss, säger Isaac Kiese Thelin.

"Betydde jättemycket"

Anfallaren värvades sommaren 2014 från den allsvenska konkurrenten IFK Norrköping och hösten samma år nådde MFF gruppspelet i Champions League (CL) för första gången.

– Han betydde jättemycket. Han var med och tog hit mig och trodde på mig, när inte så många andra trodde på mig. Gav mig chansen och förtroendet här, som gjorde att jag sedan kunde komma ut i Europa och få den karriären, säger Kiese Thelin.

Vintern 2015 vandrade han vidare till franska Bordeaux och har sedan dess även spelat i Belgien, Tyskland, Turkiet och Saudiarabien – plus en mellanlandning i MFF 2020 innan han återvände inför den här säsongen.

– Jag har alltid varit tacksam gentemot honom, säger Kiese Thelin.

Nyheten om att Hareide – som tog MFF till SM-guld 2014 och två raka CL-gruppspel – skulle återvända togs emot väl i spelartruppen.

– Man får en tränare in som har internationell erfarenhet. Han har varit i klubben tidigare. Han vet vilka krav det ställs på spelarna och klubben från omgivningen. Vi är i samma båt och han vet vad det handlar om, säger Anders Christiansen.

Norrköpingsmatchen viktigare

Det går inte att förvänta sig att allt blir hundra procent perfekt mot Braga, säger Hareide och säger att matchen inte är "så jäkla viktig".

– Matchen mot Norrköping (på söndag) är mycket mer viktig. Därför får vi använda matchen (mot Braga) för att få i gång ett lag.

TT: Ur vilken aspekt är Norrköpingsmatchen viktigare?

– Det handlar mest om att komma ut i Europa nästa år, rätt och slätt.

Med nio omgångar kvar av allsvenskan är tabellsjuan MFF elva poäng efter serieledaren Häcken och sex poäng efter trean Hammarby, som i nuläget har den sista Europamatchen.

Mot Braga kan dock MFF-spelarna gå ut på stadion i Malmö utan någon större press, menar Hareide.

– Du kan släppa ner axlarna. Ut och kör. Jobba med det vi har planerat och gör det så bra som möjligt, så får vi se om det räcker. Det är ett bra lag vi möter, men det kan räcka hela vägen, säger Åge Hareide.

Nygamla tränaren Åge Hareide hade på onsdagen sin första träning med Malmö FF.
Nygamla tränaren Åge Hareide hade på onsdagen sin första träning med Malmö FF.
Fakta: Malmö FF:s säsong

7 januari: Milos Milojevic, som fick sparken från Hammarby i december, blir klar som ny tränare. Han tar över efter dansken Jon Dahl Tomasson, som förde MFF till två raka SM-guld och spel i Champions League hösten 2021.

22 maj: Ett skadedrabbat MFF förlorar med 1–2 hemma mot Häcken – för första gången sedan i maj 2018 har Malmö FF förlorat tre raka allsvenska matcher. Innan dess föll skåningarna med 0–4 mot Djurgården och 0–2 mot Hammarby.

26 maj: Inför finalen av svenska cupen mot Hammarby på Tele2 arena är Malmötränaren ifrågasatt, men efter att MFF tagit sitt första cupguld sedan 1989 och det 15:e totalt får serben fortsätta. Malmö vann finalen på straffar.

29 juli: Milos Milojevic får sparken några dagar efter att MFF åkt i kvalet till Champions League mot litauiska Zalgiris (0–3 sammanlagt). Sportchefen Andreas Georgson tar över som interimtränare.

25 augusti: Malmö blir klart för gruppspel i Europa League efter 5–1 sammanlagt mot turkiska Sivasspor.

28 augusti: ”Nu är det kört”, säger lagkaptenen Anders Christiansen om SM-guldchansen efter 0–1-förlusten hemma mot Kalmar. Avståndet till serieledaren Häcken är då tio poäng.

4 september: Malmö tappar en 2–1-ledning till 2–3-förlust borta mot Elfsborg och avståndet ettan Häcken med nio matcher kvar av allsvenskan är nu elva poäng. Upp till trean Hammarby, som har den sista kvalplatsen till Europa, skiljer det sex poäng.

6 september: Norrmannen Åge Hareide presenteras som ny tränare säsongen ut. Hareide tränade MFF åren 2014–2015 och förde klubben till ett SM-guld och två raka Champions League-gruppspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!