MFF räddades av frispark från "AC"

Malmö FF:s drömmar om Europa är intakta efter 2–1 mot HJK från Helsingfors i Champions League-fotbollens andra kvalomgång. Skåningarna har därmed en seger att gå på inför returen i Finland – men marginalen borde nog ha varit större.

Malmö FF:s Anders Christiansen avgjorde på frispark.

Fotboll2021-07-21 21:00

Malmö stormade inledningsvis fram med stor övertygelse på hemmaplan.

Anders Christiansen visade sin betydelse för skåningarna. Utan att egentligen äga så mycket boll dirigerade han anfallsspelet. Målstinne Antonio Colak var fortsatte het och hotade i djupet. Oscar Lewicki och Bonke Innocent plockade ner alla finländska försök till anfall.

– Det är en match vi kontrollerar, och en match vi borde avgjort tidigare, säger tränaren Jon Dahl Tomasson efter matchen.

Minuterna tickade iväg, och utan riktigt klara målchanser började MFF:s övertygelse att bedarra.

HJK från Helsingfors, som mest hade ägnat sig åt att dra ner tempot och stå rätt i positionerna, passade på att öka farten mot ett avstannat Malmö.

Målskytt i målform

Mittbacken Daniel O’Shaughnessy, som spelade alla matcher för Finland i EM, måttade bollar på nickstarke Valencic. På djupet sprang anfallarna Riski och Atom.

Helsingfors kvitterade i antalet halvchanser, men MFF slapp huvudbry i halvtidsvilan.

Passning från Bonke Innocent friställde målstinne Colak som placerade in 1–0 via stolpen i första halvlekens sista sekunder.

– Jag är glad att jag kan göra mål och hjälpa laget, säger Antonio Colak som nu gjort mål i sex raka matcher.

HJK föll tillbaka i andra halvlek och lät Malmö äga boll. Trots en massiv press har storlaget från Skåne fortsatt svårt att göra mål i Europaspelet.

– Vi borde göra mål på de chanserna vi har, säger Tomasson.

I stället sprang sig Helsingfors Rope Riski fri och avslutade distinkt i MFF-målvakten Johan Dahlins högra hörn, 1–1.

– En lång passning och vi släpper in ett mål. Det är mer eller mindre den enda chansen de har, säger Jon Dahl Tomasson.

Malmös Europadrömmar såg plötsligt ut att vara rejält i gungning.

Returen blir jobbig

Men hemmalaget gjorde några byten, och i 74:e minuten krånglade Anders Christiansen in en frispark som fastställde slutresultatet.

– Det är första gången i Malmö, säger "AC" om att göra mål på frispark.

Malmö i knappt överläge inför returen, som spelas på bortaplan i Finland nästa vecka.

– Det är bra utgångspunkt att leda med ett mål, men de har konstgräs på sin hemmaplan och duktiga fotbollsspelare. Det blir en jobbig match, vi måste gå ut med samma intensitet och ett bättre passningsspel, avslutar Anders Christiansen.

Vinnaren i dubbelmötet tar sig vidare till den tredje kvalomgången i Champions League. Där väntar storlaget Glasgow Rangers från Skottland.