MFF-stjärnan ger lugnande besked efter smällen

Malmö FF är vidare till andra rundan i Champions League-kvalet. Återigen var det Antonio Colak som fällde avgörandet för de himmelsblå. Samtidigt tvingades stjärnspelaren Anders Christiansen bryta matchen efter en ful tackling.

Anders Christiansen. Arkivbild.

Anders Christiansen. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2021-07-13 19:57

Malmö hade med sig en 1–0-ledning in i det andra mötet med Riga i Champions League-kvalet. Efter 1–1 på bortaplan är Malmö vidare till den andra rundan i kvalet.

Men det såg ut att bli ett dyrköpt avancemang.

Riga använde sin fysik och smällde på Malmöspelarna ordentligt. Ett par gånger så pass att det mycket väl kunnat rendera i rött kort. Som i situationen där vänsterbacken Ritvars Rugins med hjälp av sina sträckta dobbar satte stopp för Anders Christiansens framfart.

Dansken kallade direkt till sig läkarteamet och lindades runt foten innan han tvingades bryta matchen.

– De spelar lite hårt ibland, men så är fotboll. Jag hoppas han är okej, säger MFF-tränaren Jon Dahl Thomasson till Kvällsposten och fortsätter:

– Viktigaste är att vi tar oss vidare och det gör vi.

Huvudpersonen gav själv lugnande besked efter matchen och tror att han kan spela mot Degerfors i allsvenskan i helgen.

– Det är lugnt. Det är svårt att analysera det. Jag försöker bara vinna duellerna och får en smäll på min ankel men det är lugnt, säger han till Sydsvenskan.

Lettisk försvarsmur

Precis som i den första matchen hade MFF en lettisk mur att forcera.

Och Christiansen, som var tillbaka i startelvan efter EM-äventyret med Danmark, spelade en avgörande roll i att man lyckades med det.

I den 33:e minuten väggspelade mittfältsstjärnan sig fram med Oscar Lewicki och hittade Antonio Colak inne i boxen.

Anfallaren gjorde inga misstag när han skickade in ledningsmålet.

– Jag har väntat på det här ögonblicket, jag har pratat mycket med Christiansen. Det var en perfekt passning, säger Colak till Kvällsposten.

Pressade Malmö

Det är oklart vad som sades inne i det lettiska omklädningsrummet i paus, men det gav omedelbar effekt.

Ett mer framåtlutat och aggressivt Riga pressade Malmö hårt och när matchuret tickade upp mot 60 minuter fick man utdelning.

Mittfältaren Ivan Paurevic nyttjade alla sina 194 centimeter när han nådde högst på en frispark och nickade in kvitteringen.

Riga tryckte på för att sätta dit 2–1-målet och ta matchen till förlängning, men MFF red ut stormen och avancerade vidare i CL-kvalet.

I den andra kvalrundan väntar finländska HJK Helsingfors, som städade av Buducnost från Montenegro med sammanlagt 7–1. Vinst mot HJK skulle innebära att MFF som sämst är klart för gruppspel i nya Europa Conference League, ECL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!