MFF vann derbyt – och Zeidan vann kusinkampen

Malmö FF vann Skånederbyt borta mot Helsingborg och Moustafa Zeidan tog hem kusinkampen mot Abdul "Abbe" Khalili. Efter matchen bytte de båda matchtröjor med varandra. –Vissa tröjor är mer värda för en personligen. Det är ju min kusin, säger MFF-spelaren Zeidan efter 2–1-segern.

Helsingborgs Abdul "Abbe" Khalili i kamp med Malmö FF:s Jo Inge Berget i Skånederbyt på Olympia. I bakgrunden syns Khalilis kusin Moustafa Zeidan, som var inblandad i MFF:s båda mål när bortalaget vann med 2–1.

Helsingborgs Abdul "Abbe" Khalili i kamp med Malmö FF:s Jo Inge Berget i Skånederbyt på Olympia. I bakgrunden syns Khalilis kusin Moustafa Zeidan, som var inblandad i MFF:s båda mål när bortalaget vann med 2–1.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2022-09-18 17:02

Kusinerna Abdul ”Abbe” Khalili, 30, och Moustafa Zeidan, 24, är uppvuxna i samma bostadshus i miljonprogramsområdet Närlunda i södra Helsingborg.

Nu ställdes kusinerna för första gången mot varandra på en allsvensk fotbollsplan – Khalili i bottenlaget Helsingborgs IF och Zeidan i regerande mästarlaget Malmö FF när det vankades Skånederby på Olympia inför 15 800 åskådare.

"Inblandad i alla tre"

Zeidan vann både derbyt och matchen i matchen mot sin kusin. Först spelade 24-åringen fram Patriot Seijdu till ledningsmålet i den 17:e minuten och i andra halvlek slog Zeidan hörnan som ledde fram till Dennis Hadzikadunic segermål för MFF.

– Jag var inblandad i alla tre. Jag tappade boll på mitten till deras mål. Det gör inget så länge man kompenserar med något efter det, säger Zeidan efter 2–1-segern.

Nyförvärvet Amar Mushin gjorde sitt fjärde mål på sex HIF-matcher när han kvitterade i slutet av första halvlek, men någon poäng blev det inte för Helsingborg.

– Vi var värda en poäng, men fotbollen är inte alltid rättvis, säger ”Abbe” Khalili.

Kusinmötet var speciellt, men när väl domaren blåste i gång var det inget spelarna tänkte på.

– Det var en vanlig spelare att möta, jag vet att han är skicklig. När han fick bollen fick man försöka ligga tajt. Men han gjorde det bra, en assist och han var delaktig i det andra målet, säger Khalili.

Kusiner med Imad Khalili

De båda bytte naturligtvis matchtröjor med varandra.

– Vissa tröjor är mer värda för en personligen. Det är ju min kusin, säger Zeidan.

Khalili bytte även till sig MFF-backen Martin Olssons tröja, som också är uppvuxen i samma område. Nu åker de båda tröjorna upp på väggen i hemmet – där hänger redan Imad Khalilis tröja. Den allsvenske skyttekungen från 2013 är kusin till både Moustafa Zeidan och ”Abbe” Khalili.

Ingen av dem har dock en matchtröja från den störste spelaren som är uppvuxen i Närlunda – landslagsikonen Henrik Larsson.

– Jag var lite för liten för det. Vi får se om vi kan få hit honom, säger Zeidan med ett leende.

De tre derbypoängen gör att MFF nu står på 40 poäng – två efter trean Hammarby med sju matcher kvar att spela. En tredjeplats skulle ge kval till Europa nästa år.

– Vi har lagt oss i en bra sits. Det går i våra händer nu, säger Zeidan.

"Sju finaler kvar"

MFF och Hammarby möts i Skåne den 1 oktober, men innan dess väntar ett landslagsuppehåll.

– Det är viktigt, för då hinner vi träna på vissa smågrejer som vi kanske inte hinner träna på annars och vila lite, säger MFF-spelaren.

För Helsingborg väntar en fortsatt kamp för allsvensk existens. Nykomlingen har sju poäng upp till Varberg på säker mark.

– Det är sju finaler kvar och 21 poäng som vi kan ta. Jag tror på laget, säger ”Abbe” Khalili.

Fakta: Abdul Khalili och Moustafa Zeidan

Abdul "Abbe" Khalili

Född: 7 juni 1992.

Nuvarande klubb: Helsingborgs IF (sedan augusti 2022).

Tidigare klubbar: Högaborgs BK, Helsingborgs IF, IFK Värnamo, Mersin Idmanyurdu (Turkiet), Genclerbirligi (do), Kasimpasa (do), Hammarby.

A-landskamper/mål: 1/0. U21: 17/0.

Facit nuvarande säsong 0 mål och 0 assist på 9 matcher (varav 3 matcher för Hammarby).

Moustafa Zeidan

Född: 7 juni 1998.

Nuvarande klubb: Malmö FF (sedan juli 2022).

Tidigare klubbar: Högaborgs BK, Aston Villa (England), Helsingborgs IF, Syrianska FC, Brommapojkarna, Frej, Jönköpings Södra, Sirius.

Facit nuvarande säsong: 4 mål och 9 assist på 16 matcher (varav för Sirius: 1 mål/3 assist/8 matcher).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!