MFF:s segersvit bruten – oavgjort i stormötet

Malmö FF:s segersvit är bruten. Det regerande mästarlaget Häcken – färsk cupvinnare – chockade MFF två gånger om i stormötet, men Hisingslaget fick nöja sig med 2–2 på bortaplan. Serieledaren MFF kvitterade i slutskedet med ett omdiskuterat självmål.

Det allsvenska stormötet mellan Malmö FF och Häcken slutade 2–2.

Fotboll2023-05-21 17:07

Malmö FF har dominerat svensk fotboll det senaste dryga årtiondet, men fick nöja sig med en sjundeplats i allsvenskan förra säsongen.

Då slog Häcken till med klubbens första SM-guld – till detta kan även läggas tre svenska cupen-segrar sedan 2016. Den senaste cuptiteln bärgade Hisingslaget i torsdags borta mot Mjällby när det blev finalseger med klara 4–1.

"Har mycket boll"

Nu brakade lagen samman på stadion i Malmö. MFF kom till stormötet som serieledare med åtta segrar av åtta möjliga. Häcken var på förhand sex poäng efter, sedan det blivit förluster mot Halmstad och Kalmar.

Det märktes under den första halvleken att MFF hade respekt för Häcken. Hemmalaget dominerade matchbilden, men inte alls i samma utsträckning som mot andra motståndare.

– Matchbilden är ungefär exakt som vi förväntade oss. Vi har mycket boll och de kör på omställningar, säger MFF:s lagkapten Anders Christiansen till Discovery+ i paus.

Häckenmittfältaren Samuel Gustafson var nöjd med lagets disciplinerade och låga försvarsspel, men såg förbättringspotential i kontringsspelet.

– Vi behöver bli skarpare i vår omställningsfas där det finns möjlighet att såra dem, men vi är inte tillräckligt bra hittills helt enkelt, säger Gustafson.

Båda lagen hade var sin bra chans i första halvlek, men den stora pulshöjningen kom omgående i den andra akten inför knappt 20 800 åskådare.

Kvitterade omgående

Den var knappt 30 sekunder gammal när Anders Christiansen var nära att sätta ledningsmålet i Abrahamssons högra kryss.

I stället var det Häcken som tog ledningen. I den 50:e minuten nådde mittbacken Even Hovland högst på en högerhörna och nicken var otagbar för Johan Dahlin i hemmamålet.

Malmö replikerade dock i princip omgående. Succényförvärvet Gabriel Busanello var avstängd efter tre gula varningar och i stället klev veteranen Martin Olsson in som vänsterback. I den 53:e minuten kom Olsson fram på sin kant och 35-åringens inlägg hittade till slut fram till Stefano Vecchia, som satte 1–1 bakom Peter Abrahamsson i bortamålet.

Bollen över mållinjen?

Med knappa kvarten kvar blev det nästan knäpptyst på stadion – bortsett från den lilla bortaklacken från Hisingen. Då svarade dansken Mikkel Rygaard för ett briljant instick i djupled till Bénie Traore och Häckenanfallaren kunde placera in 2–1. Därmed gick Traore upp i ensam skytteligaledning på nio mål – ett före MFF-anfallaren Isaac Kiese Thelin.

I den 86:e minuten var det kvitterat. Då slog MFF-mittbacken Derek Cornelius ett hårt inlägg från vänsterkanten som Häckenmittbacken Johan Hammar styrde upp i ribban. Bollen gick ner i gräsmattan och den assisterande domaren signalerade för att bollen var över linjen.

– För mig är den inte inne, säger Johan Hammar till Discovery+.

MFF gick för tre poäng på slutet, men matchen slutade 2–2.