Milano i final – men blir det Milan eller Inter?

Grunden lades i förra veckan – i returerna slutförde Manchester City och Inter arbetet. Nu väntar ett stekhett Milanoderby i Champions Leagues ena semifinal. För att inte tala om tungviktsmötet mellan City och Real Madrid i den andra.

Lautaro Martinez, en av Inters målskyttar på vägen till semifinalen mot Milan i Champions League.

Fotboll2023-04-19 23:04

Milan lyckades kapitalisera på sin hemmaseger och klarade 1–1 borta mot Napoli i den helitalienska kvartsfinalen i tisdags.

Snart bjuds det på en ny batalj mellan den italienska fotbollens giganter: klubbarna som delar Giuseppe Meazza-stadion som hemmaborg – eller San Siro som arenan kallas i folkmun.

Inter hade 2–0 från mötet med Benfica på Estádio da Luz i Lissabon att luta sig mot inför den avgörande returen.

Tidigt ledningsmål

I teorin är det mesta lätt. Släpp inte in ett mål, i värsta fall låt det i så fall stanna vid ett – och semifinal mot Milan väntade.

Men anfall är gärna bästa försvar.

Det tog 13 minuter på San Siro – sedan var det praktiken klart att Milanoderby står på tur i kampen om en plats i finalen i Istanbul. Nicolo Barella skruvade med vänsterfoten elegant in 1–0.

Där och då var Benfica piskat att under de resterande 77 minuterna trycka in tre bollar – och samtidigt hålla tätt bakåt – för att tvinga fram en förlängning. Benfica lyckades framåt, men inte bakåt.

Kvitteringen i matchen och reduceringen i kvartsfinalen kom lägligt några minuter före halvtid. Fredrik Aursnes nickade vackert och kraftfullt in 1–1.

Lautaro Martinez och Joaquin Correa släckte det portugisiska hoppet med sina mål fram till 3–1 i andra halvlek. I slutet reducerade Antonio Silva på nick till 3–2 och på tilläggstid kom kvitteringen genom Petar Musa.

Inter vann sammanlagt med 5–3.

Omöjligt uppdrag för Bayern

Bayern München stod för något som kunde liknas vid ett omöjligt uppdrag hemma inför 75 000 åskådare på Allianz arena.

Att vända 0–3 mot Manchester City visade sig mycket riktigt vara något den tyska storklubben inte mäktade med.

Mötet kunde ha varit punkterat redan före pausen.

Men Erling Braut Haaland missade för första gången i karriären en straff i Champions League. Han sköt rejält över. Ett individuellt tillkortakommande som inte fick några kollektiva konsekvenser för hans lag.

Dayot Upamecano, otursgubbe vid ett av Citys mål i förra veckan, fick tidigt ett rött kort av domaren Clement Turpin. Upamecano fällde Haaland i en frilägessituation, men VAR-kontrollen räddade försvararen.

Haaland befann sig offside när han fick bollen. Onside var norrmannen i allra högsta grad när han tryckte in Citys 1–0 i andra halvlek.

Bayern fick oavgjort till slut, när Josua Kimmich kvitterade på straff. City gick vidare med sammanlagt 4–1.

Bayerns manager Thomas Tuchel fick rött kort i slutet.

City ångar på i FA-cupen, har fått häng på Arsenal i Premier League och om tre veckor väntar Real Madrid i kampen om en finalplats i Champions League.

Erling Braut Haaland brände en straff innan han slog in 1–0 för Manchester City borta mot Bayern München.
Fakta: Semifinalerna i Champions League

Real Madrid–Manchester City, Milan–Inter.

Semifinalerna spelas 9-10 maj med returer 16-17 maj.