Ryske Roman Abramovitj, som tvingas sälja Chelsea sedan den brittiska regeringen infört sanktioner mot honom på grund av kriget i Ukraina, har lånat ut motsvarande nära 20 miljarder kronor till Londonklubbens moderbolag Fordstam Limited.
Oligarken meddelade tidigare att han var beredd att att skriva av hela skulden och donera all nettovinst från försäljningen till krigets offer.
Kan inte skriva av skulden
Men då den brittiska regeringen kort därpå införde sanktioner mot Abramovitj innebar det att han själv inte får tjäna några pengar på försäljningen. Enligt uppgifter i bland annat The Guardian hävdar Abramovitj nu att sanktionerna gör det omöjligt för honom att skriva av skulden.
Och i samtal med den brittiska regeringen, som övervakar försäljningen, kom det i förra veckan fram att Chelsea vill omstrukturera affären och betala av skulden till det Jersey-baserade företaget Camberley International Investments, som sägs ha kopplingar till den ryske ägaren. En sådan lösning kommer dock inte att godtas av regeringen, som måste ge grönt ljus, då Abramovitj inte får gynnas ekonomiskt av att släppa ifrån sig klubben.
Enligt brittiska medier kan det här skapa bekymmer för det konsortium, med amerikanske affärsmannen och Los Angeles Dodgers-ägaren Todd Boehly i spetsen, som i fredags rekommenderades som ny ägare. Det har bara den här veckan på sig för att slutföra de sista detaljerna för köpet, och det råder fortsatt oklarheter kring vart och till vem pengarna ska gå, skriver The Athletic.
Försöker slutföra affären
På tisdagen rapporterade bland annat Sky Sports att den senaste händelseutvecklingen kan hota Chelseas existens. Men enligt amerikanska CBS är läget inte fullt så allvarligt, och man uppger att Boehlys konsortium fortsatt hoppas få till en överenskommelse den här veckan. En logisk lösning för skuldfrågan skulle kunna vara att få till en överenskommelse med den brittiska regeringen om att omvandla skulden till eget kapital, något som såväl regeringen som Chelsea uppges vara öppna för.
Det skulle sänka aktiekursen, men lösa problemet. Alternativet, rapporterar CBS, är att ärva skulden men utan att kunna betala tillbaka den, eller få den avskriven, så länge sanktionerna mot Abramovitj är kvar. För de nya ägarna uppges det vara viktigt att få veta hur, om och när skulden kan betalas eller skrivas av.
Via en talesperson meddelar Roman Abramovitj på Chelseas webbplats på torsdagskvällen att han inte vill få sitt miljardlån återbetalt, och att han fortfarande ämnar donera nettovinsten till krigsoffer i Ukraina.
"Mr Abramovitj har inte begärt att något lån ska återbetalas till honom – sådana påståenden är helt falska", lyder uttalandet bland annat.
"Lånad tid"
Hur det än blir med saken börjar tiden bli knapp. I mars utfärdade den brittiska regeringen en ny, specialanpassad, licens som gjort det möjligt för Chelsea att fortsätta sin sportsliga verksamhet. Licensen upphör dock att gälla den 31 maj, och enligt The Guardian finns det en oro för att Londonklubben inte kommer att få delta i vare sig det inhemska ligaspelet eller i Europa nästa säsong om det inte snart finns en ny ägare.
– Vad jag kan säga är att Chelsea just nu verkligen lever på lånad tid. Det är väldigt kort om tid kvar för att hinna få till försäljningen. Den måste ske snart, sade kulturministern Nadine Dorries till BBC i förra veckan.