Miljardnota för fotbollen efter EU-beslut

EU-beslutet om ett framtida förbud mot gummigranulat i konstgräsplaner får väldiga ekonomiska konsekvenser. Enligt den norska nyhetsbyrån NTB hamnar kostnaden i Europa på över 100 miljarder kronor.

Konstgräsplan med sand istället för gummigranulat, som här på Hyllie IP i Malmö, är ett alternativ till gummigranulat. Arkivbild.

Konstgräsplan med sand istället för gummigranulat, som här på Hyllie IP i Malmö, är ett alternativ till gummigranulat. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-04-28 14:25

Sverige röstade ja i EU:s exportkommitté när beslutet togs att förbjuda gummigranulat på konstgräsplaner.

Övergångsperioden är satt till åtta år. Syftet med förbudet är att minska den miljöhotande spridningen av mikroplast.

EU:s ministerråd och EU-parlamentet har tre månader på sig att invända mot beslutet, men tas ett slutgiltigt förbud mot gummigranulat står fotbollen och planägare inför väldiga investeringskostnader.

På det norska fotbollsförbundet fråga till Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, var svaret att de uppskattade kostnaderna hamnar en bra bit över 100 miljarder kronor för att bli kvitt gummigranulat och anlägga nya planer.

Kostnaden i sig enorm och ett annat problem just nu är att få fram ett material som duger som ett fullgott underlag.

– I dag finns det inga lika bra alternativ, sade Stefan Cårebo, anläggningskonsulent på SvFF, till TT i torsdags.

– De flesta av de planer som finns i dag är av gummimaterial. Det är många planer som kommer behöver bytas ut i framtiden. Vi måste hitta ett material som fungerar över tid och det ska inte få så stor miljöpåverkan det heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!