Miljonregn kan vänta svenska CL-klubbar

Nytt format och fyrdubbelt så mycket pengar i potten. Det står mycket på spel när Häcken och Rosengård går in i sista kvalomgången för en plats i Champions League. –Det är här och nu det stora steget tas ekonomiskt, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

Emma Emma Berglund vid FC Rosengårds träning på Malmö IP på måndagen. FC Rosengård går in i Champions League omgång två med hemmamatch mot tyska TSG 1899 Hoffenheim.

Emma Emma Berglund vid FC Rosengårds träning på Malmö IP på måndagen. FC Rosengård går in i Champions League omgång två med hemmamatch mot tyska TSG 1899 Hoffenheim.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2021-08-30 17:18

Rosengård och Häcken går nu in i den sista avgörande kvalomgången om en plats i Champions League-gruppspelet. Malmöklubben tar emot tyska Hoffenheim på hemmaplan på tisdagskvällen och Häcken ställs mot norska Vålerenga på bortaplan på onsdagskvällen i det första av två möten mellan lagen.

Bara vid ett avancemang kan de svenska laget kamma in fem miljoner kronor.

– Fem miljoner är en väldigt stor andel av budgeten för svenska klubbar, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

Fyrdubblade insatser

Inför pågående säsong har det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, fyrdubblat prispengarna i damernas Champions League. Drygt 243 miljoner kronor – 24 miljoner euro – skjuts in i turneringen.

Bara att kvalificera sig till gruppspelet i årets upplaga ger fem gånger så mycket som lagen som nådde åttondelsfinal förra året.

TT: Var behövs pengarna?

– Det är väldigt många fler matcher att spela. Det blir i princip åtta matcher i månaden i stället för fyra. Det innebär att man behöver en bredare trupp, man behöver några fler spelare att gå runt på.

– Så har herrsidan fungerat i 15-20 år, damsidan har inte haft den ekonomiska förutsättningen att ha så många bra spelare som kan få ersättning.

"Extra press"

Wifvesson betonar att ökningen är markant, och även om skillnaden mellan damerna och herrarna är fortsatt stor (Malmö FF kan räkna in minst 190 miljoner kronor för avancemanget till gruppspelet i herrarnas Champions League) så menar han att det går åt helt rätt riktning på damsidan.

– Man kan väl säga att vi har haft omgångar när vi fått 200 000 kronor för att spela en hemmamatch och en bortamatch. Hade man otur och fick en bortamatch långt borta och dit flygen inte gick så regelbundet åts det mesta upp. Det blev i princip inga pengar.

Rosengårds 32-åriga mittback Emma Berglund har spelat Champions League regelbundet sedan hon debuterade i Umeå 2006. Hon märker av de höjda insatserna.

– Det bidrar till en extra press, man vet att pengarna kan spela en stor del i slutet av året beroende på hur matcherna slutar. Jag kan också se det som en stor vinning. Det behövs mer pengar in i klubbarna, säger hon.

– När det nu finns en prispott att satsa på, kommer fler klubbar satsa.

Om Rosengård tar sig hela vägen och vinner finalen kan Malmölaget räkna hem drygt elva miljoner kronor. Då är inte matchpremier och bonus vid gruppseger inräknat.

Nytt turneringsformat

Förutom en prispott att satsa på har Uefa ändrat spelformatet till årets säsong.

Istället för utslagsmatcher instiftas ett gruppspel som gör att turneringen liknar herrarnas motsvarighet.

– Jag tror det kan gynna oss. Det passar oss lite bättre att det spelas nu när vi är inne i säsong. Man kan få ut mer nu när det är mer än en utslagsmatch innan vi kommit in i seriespel.

– Sedan att få spela fler matcher internationellt är aldrig en nackdel, avslutar Emma Berglund.

Fakta: Prispengar i Champions League

Här är prispengarna för damernas Champions League:

Plats i gruppspelet: 4,1 miljoner kronor (400 000 euro).

Vunnen match: 511 880 kronor (50 000 euro).

Oavgjord match:174 040 kronor (17 000 euro).

Gruppsegrare: 205 750 kronor (20 000 euro)

Kvartsfinal: 1,6 miljoner kronor (160 000 euro).

Semifinal: 1,8 miljoner kronor (180 000 euro).

Förlust i finalen: 2,0 miljoner kronor (200 000 euro).

Turneringsvinst: 3,6 miljoner kronor (350 000 euro).

Fakta: Uefa


Fakta: Nya turneringsformatet

Häcken, Rosengård och Kristianstad slutade respektive etta, tvåa och trea i förra årets damallsvenska. Det innebär att lagen gavs möjlighet att kvala in till Champions League.

Häcken går rakt in i omgång två där de möter Vålerenga i ett dubbelmöte om en plats i Champions Leagues gruppspel. Första matchen spelas på onsdag.

Även Rosengård går genom sin andra plats i damallsvenskan in i omgång två där man möter Hoffenheim i ett dubbelmöte om en plats i Champions Leagues gruppspel. Första matchen spelas på tisdag.

Kristianstad fick genom ett minislutspel ta sig till omgång två. Minislutspelet spelades mellan fyra lag genom semifinal och final. Laget slog ut Bröndby innan man fick respass mot franska Bordeaux. Därmed spelar Kristianstad inte Champions League i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!