Det var första första gången på över ett och ett halvt år som AIK och Djurgården spelade ett Stockholmsderby inför fullsatta läktare – och supportrarna på respektive kortsida gjorde sitt bästa för visa att de är tillbaka.
Ett enormt rökmoln fyllde Friends arena inför avsparken på grund av bengalbränning och matchen fick skjutas upp några minuter.
Matchen avbröts sedan ett flertal gånger efter otillåten användning av pyroteknik och Alexander Milosevic var kritisk till hur de egna supportrarna agerade.
"Lite att lära"
– Det är kul att restriktionerna har släppt och det är kul att alla supportrar kan komma hit igen. Sedan blir det lite som det blir med lite stopp och så där med bengalerna. Man kanske måste tajma dem lite bättre, säger Milosevic och fortsätter:
– Jag älskar bengaler, det är coolt som fan under rätt former, men det är lite dumt när vi har tryck på motståndarna. Det är nästan det de vill då, att det ska bli något avbrott så de får vila. Så det är lite att lära för våra supportrar också. Att de får veta när de ska tända dem.
Användningen av bengaler och bestraffningen som följt genom den så kallade villkorstrappan var en stor snackis inför matchen.
Protest inför avspark
AIK:s ståplatssektion begränsades av polisen och bara hälften av de 5 000 platserna fick fyllas.
Något både spelare och supportrar protesterade mot innan avsparken.
– Det är en fråga som vi pratat om väldigt länge nu. Jag kan inte minnas senast det var kaos på en allsvensk match. Är det något vi ska vara stolta över i Sverige är det våra supportrar. Det kanske inte är den bästa fotbollen men supportrarna håller världsklass, säger Mikael Lustig och fortsätter:
– Jag förstår inte varför man vill döda det. Jag hade kunnat förstå om många blivit skadade uppe på läktaren, men vad jag sett efter att ha följt svensk supporterkultur de senaste åren så har det varit väldigt lugnt. Jag hoppas de kan se sig i spegeln och komma till rätt beslut.
Lustig säger att spelarna pratar mycket om situationen och menar att man ser faror med publikbegränsningarna.
– Risken är att man tar död på det här och om några år när folk spelar i AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö så är det 3 000 ungdomar på läktarna. Det vill vi inte.