Minst 60 gästarbetare gripna efter protest

I Qatar, som i höst arrangerar fotbolls-VM, har över 60 gästarbetare gripits sedan de protesterat mot uteblivna löneutbetalningar. Flera av dem uppges därefter ha deporterats.

I november inleds fotbolls-VM i Qatar. Landet har under många år kritiserats hårt av arbets- och människorättsorganisationer för behandlingen av dess gästarbetare. Arkivbild.

I november inleds fotbolls-VM i Qatar. Landet har under många år kritiserats hårt av arbets- och människorättsorganisationer för behandlingen av dess gästarbetare. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Fotboll2022-08-22 14:23

Den 14 augusti samlades en grupp gästarbetare utanför företaget Al Bandary International Groups kontor i huvudstaden Doha. I videoklipp publicerade i sociala medier syns hur demonstranterna blockerar en väg utanför byggnaden.

Enligt människorättsorganisationerna Equidem Research och Migrant Rights har gästarbetare anställda av företaget gått utan lön i uppemot sju månader.

Organisationerna uppger att minst 60 personer greps och fördes till en förvarsanläggning, och att flera av de gripna därefter deporterats.

Qatars regering bekräftar i ett uttalande till nyhetsbyrån AP att "ett antal demonstranter frihetsberövats för att ha brutit mot lagar om allmän säkerhet".

Lovar betala

Av uttalandet framgår att Al Bandary International Group sedan tidigare utretts för att inte ha betalat ut löner, och att ytterligare åtgärder mot företaget är att vänta.

Qatars arbetsmarknadsdepartement ska enligt uttalandet betala "alla försenade löner och förmåner" till de drabbade.

Qatar, som i vinter står värd för fotbolls-VM, har länge varit hårt kritiserat för behandlingen av dess runt två miljoner gästarbetare.

Arbetsmarknadspolitiska reformer har genomförts. Minimilönen har höjts och det så kallade kafala-systemet, som gjorde gästarbetare närmast livegna under sina arbetsgivare, har slopats.

En "illusion"

Lagändringarna har hyllats av Internationella fotbollsförbundet Fifa och Internationella arbetarorganisationen ILO, som uppger att hundratusentals gästarbetare fått bättre arbets- och levnadsförhållanden.

Men alla är inte lika övertygade. Migrant Rights kallar slopandet av kafala-systemet en "illusion". Enligt organisationen kan arbetsgivare i praktiken också fortsättningsvis stoppa missnöjda gästarbetare från att lämna.

Även Mustafa Qadri, verkställande direktör för Equidem Research, anser att långt mer behöver göras för att värna gästarbetarnas fri- och rättigheter i Qatar. Inte minst att försäkra att arbetarna får sina löneutbetalningar i tid och skyddas från arbetsgivares kränkningar och övergrepp.

Han frågar sig om de senaste årens reformer varit ett sätt för myndigheterna att blidka sina kritiker – och samtidigt låta rådande system fortgå.

– Har vi alla låtit oss luras av Qatar de senaste åren?

Fotbolls-VM spelas den 20 november–18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!