Missade fyra av sex straffar: "Förlorar guldet"

Jonna Andersson hade svårt att hålla tårarna borta efter den förlorade OS-finalen mot Kanada. Chelseaförsvararen var en av fyra svenska spelare som missade i straffläggningen på Yokohamastadion. –Är vi ett lag då gäller det också att visa att oavsett vem som går fram så...Vi gör det som ett lag, säger hon med gråten i halsen.

Kosovare Asllani (vänster), Jonna Andersson (tvåa från vänster), Anna Anvegård (trea från vänster) och Caroline Seger (höger) missade Sveriges straffar.

Kosovare Asllani (vänster), Jonna Andersson (tvåa från vänster), Anna Anvegård (trea från vänster) och Caroline Seger (höger) missade Sveriges straffar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-08-06 19:22

Sverige missade fyra av sex straffar i den avgörande straffläggningen mot Kanada, som slutade 3–2 till kanadensiskorna.

Andersson var långt ifrån den enda svenska spelaren att missa en straff. Men det var hennes, i den sjätte omgången där bäst av en-principen gällde, som blev avgörande.

28-åringen sköt lågt till höger, dit Stephanie Labbé hade kastat sig. Kanadas Julia Grosso satte sedan Kanadas sjätte och finalen var avgjord – med kanadensiskt guldjubel och svenska silvertårar.

Ville slå straff

– Det är aldrig roligt att förlora, och straffläggning...Det svider, säger Jonna Andersson med gråten i halsen i mixade zonen där spelarna möter skrivande medier.

Den inbytta vänsterbacken hade själva sagt till förbundskapten Peter Gerhardsson att hon kunde tänka sig att slå en straff.

– Det är alltid jobbigt att säga att man inte vill ta. Så jag sade att jag var tillgänglig att ta en straff.

Före Anderssons miss hade Kosovare Asllani skjutit Sveriges första straff i ena stolpen, Nathalie Björn satte den andra straffen och Olivia Schough den tredje. Anna Anvegårds fjärde straff gick på mål men plockades av Labbé och Sveriges femte straff sköt lagkaptenen Caroline Seger över.

Chelseaförsvararen Jonna Andersson tycker att Sverige skulle ha avgjort matchen, som stod 1–1 efter ordinarie tid och en mållös förlängning, före straffläggningen på Yokohamastadion.

Asllani hjärtekrossad

– Det känns som att vi har lägen att avgöra matchen. Det var tufft, många trötta spelare som har spelat mycket. När det går till förlängning känner jag ändå att vi har det, vi trycker på. Det är så klart trist att vi inte kan avgöra när jag ändå tycker att vi har bättre chanser än de har i förlängningen.

Kosovare Asllani, som före finalen i Japan hade sagt att hon inte ville ha en ytterligare silvermedalj efter OS-finalförlusten mot Tyskland på Maracaña-stadion i Rio de Janeiro 2016, höll med Andersson.

– Straffläggning är alltid ett lotteri, vi borde ha avgjort det på full tid, säger 32-åringen och fortsätter:

– Just nu känner man sig bara hjärtekrossad och brutalt ledsen över att vi inte vinner guldet. Det känns som att vi förlorar guldet i dag. Det kommer att ta tid att komma över det här, helt klart.

Labbés räddning på Anderssons straff.
Labbés räddning på Anderssons straff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!