Missade uppflyttning – efter övergångskaoset

Division 2-laget Nyköping jagade uppflyttning och värvade in en obehörig spelare. Efter protester, förbundsstrul och beslut från Riksidrottsnämnden har drömmen spruckit. –Det har grusat våra förutsättningar att gå upp, säger klubbchefen Patrik Berglin.

Nyköpings BIS fråntogs sex poäng efter att ha använt sig av en obehörig spelare.

Nyköpings BIS fråntogs sex poäng efter att ha använt sig av en obehörig spelare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2021-11-22 19:06

När Nyköping värvade in den guineanska mittfältaren Moussa Traoré från Assyriska var förhoppningen att laget skulle kunna ta steget upp till division 1.

Allt gick enligt plan och laget segrade mot toppkonkurrenten Motala AIF följt av Eskilstuna City.

Sedan strömmade protesterna från motståndarlagen in.

Traoré, som inte är EU-medborgare, hade bara beviljats arbetstillstånd för att spela division 1-fotboll för Assyriska och saknade behörighet för att spela som amatör.

"Det är rörigt

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd instämde och dömde Nyköping till förlust med 0–3 i de vunna matcherna.

Ett beslut som förbryllade klubbledningen i Nyköping.

– Innan vi lät spelaren spela hade vi kontakt med Svenska fotbollförbundets övergångsavdelning där vi fick okej. Sedan kom det protester efter första matchen och vi kollade med juristen på SvFF om vi tolkat det rätt. Ja, det hade vi, säger klubbchefen Patrik Berglin.

– Sedan blev vi dömda i disciplinnämnden, det var deras tolkning av reglerna.

Klubben anmälde fallet till Riksidrottsnämnden (RIN) som under måndagen kom fram till en kompromiss. Nyköping får tillbaka tre poäng för segern mot Eskilstuna City, men domen i matchen mot Motala står fast.

– Vi har gjort 50 procent rätt och 50 procent fel. Jag tycker inte riktigt Riksidrottsnämnden besvarar huvudfrågan. Om spelaren hade rätt att spela eller inte, säger Patrik Berglin.

Han fortsätter:

– Det är rörigt om jag ska vara riktigt ärlig. Vad händer nästa gång om någon gör samma sak, vad beslutar de då?

De sex tappade poängen gjorde att Nyköping rasade i tabellen – samtidigt som de protesterande lagen Motala AIF och United IK Nordic nu slåss om seriesegern.

Regeländring på väg

Även om Nyköping fått tillbaka alla poäng hade man inte haft någon möjlighet att utmana om uppflyttningsplats. Patrik Berglin menar att domen tagit musten ur truppen.

– Vårt lag pallade inte bli av med de sex poängen och vi förlorade runt det beslutet. Det har grusat våra förutsättningar att gå upp. Nu är det ett lag som fått en skrivbordsseger som troligtvis går segrande ur serien också. Det kan jag tycka är lite tveksamt sportsligt.

Enligt Berglin är ett förtydligande kring regeln på väg. På fredag håller SvFF ett representantskapsmöte där frågan ska diskuteras.

– De har lagt fram justeringar av bland annat den här regeln. Bara det känns som en seger. Det visar att det varit tveksamt hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!