Missat guld – men Goitom fick drömslutet

AIK lyckades inte rå på Malmö FF i den herrallsvenska guldstriden. Men för Henok Goitom blev det ändå ett sagolikt avslut på karriären med det 100:e AIK-målet. –Ett perfekt avslut, säger Goitom efter matchen.

Henok Goitom hyllas efter slutsignal.

Fotboll2021-12-04 17:00

Trots fjolårets kräftgång, bristen på renodlade anfallare och spöket på bortaplan var AIK inblandade i kampen om Lennart Johanssons pokal inför den sista omgången i herrallsvenskan.

Det slutade i en andraplats och ett stort allsvenskt silver efter en mäktig vändning från 0–2 till 4–2 hemma mot Sirius.

För klubbikonen Henok Goitom, som byttes in i sin 294:e och sista tävlingsmatch för AIK innan han lägger skorna på hyllan, blev det också ett känslosamt avsked.

37-åringen möttes av stående ovationer från hemmapubliken redan när han byttes in – och när han nickade in 4–2-målet, hans 100:e tävlingsmål i karriären för AIK, visste jublet inga gränser.

– Jag tror att många stressade över att jag inte skulle göra 100:e målet, klockan tickar mot 90 och det blir ett perfekt slut. Det är som att skriva sista raden på en bok, bläcket har precis tagit slut och det står 100 som sista text, säger Goitom.

"Inte ofta jag blir tårögd"

Efter slutsignalen höll 37-åringen ett tacktal på Friends arena inför en känslosam hemmapublik. En av de berörda var AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

– Det är inte ofta jag blir tårögd, men helskotta vad svårt det var att hålla tillbaka känslorna. En magisk avslutning på en karriär, som folk bara kan drömma om. Jag kommer att sakna Henok. Det är en klok människa och jag hoppas få jobba nära honom i framtiden.

Så kan det mycket väl bli på sikt. För nu går profilen in i rollen som assisterande tränare för Stockholmsklubbens P19-lag.

– Jag börjar lite senare. Jag har sagt till alla att jag ska ha semester, som jag inte haft på 19 år. Från exakt nu när jag lämnar ska jag äta och dricka när jag vill, gå upp när jag vill och göra allt sånt som livet kan ge mig.

TT: Är målet att träna a-laget?

– Det får växa fram. Om man frågar sig själv "var står jag om 5 år, jag står nog där". Så går det fem år och jag är på en helt annan plats. Man behöver inte ha det som mål än. Jag kanske känner "kasta det här tränarjobbet" eller "nu vill jag växa fram". I och med att jag inte behöver planera något annat är det bara planera det jag behöver göra just nu. Det är U-19 i AIK.

Sirius chocköppnade

När matchen på Friends arena inleddes övergick den guldglimrande stämningen på Friends arena snabbt i ett svartgult muller.

Sirius var där för att sabba festen och visade prov på en imponerande effektivitet.

Efter stor AIK-dominans under de inledande tio minuterna tog Sirius tag i saken och skaffade sig en 2–0-ledning inom loppet av sju minuter.

Adam Ståhl öppnade målskyttet genom att nicka in en hörnspark – och därefter tog sig AIK-produkten Christian Kouakou igenom försvarslinjen och lättade in 2–0 på volley.

Ett nattsvart läge för AIK som utöver tre poäng även behövde hålla tummarna för att Halmstad besegrade guldkonkurrenten Malmö om man skulle få lägga beslag på SM-bucklan.

Stefanelli tvåmålsskytt

Men när Nicolas Stefanelli rann igenom och reducerade i den 25:e minuten efter en tjusig framspelning från Bilal Hussein, tog guldramsorna på Norra stå fart på nytt.

AIK tryckte på för en kvittering och strax innan halvtidsvisslan höll sig Stefanelli framme på igen och nickade in kvitteringen, vilket gjorde att kampen om pokalen levde inför den andra halvleken.

Och när den väl drog i gång skruvades ljudvolymen upp ytterligare.

I den 47:e minuten nickade Sotirios Papagiannopoulos in AIK:s ledningsmål på Sebastian Larssons välslagna hörna och satte rejäl press på Malmö FF.

Men det räckte inte. Malmö FF höll 0–0 hemma mot Halmstad och tog poängen som behövdes för att SM-guldet skulle hamna i Malmö.