Hägerstad om schemat: "Säsongen känns onödigt lång"

Säsongen var för lång. Det tycker åtminstone Hägerstads IF. Nu planerar klubben att skicka in en motion till Östergötlands FF, där man ger som förslag att korta ned fotbollssäsongen med två veckor. "Förhoppningsvis kan vi få med oss fler klubbar som tycker likadant", säger HIF:s Jesper Wahlström.

Jesper Wahlström i Hägerstads IF berättar att man siktar på att skicka in en motion till ÖFF för att komprimera fotbollssäsongen till nästa år.

Jesper Wahlström i Hägerstads IF berättar att man siktar på att skicka in en motion till ÖFF för att komprimera fotbollssäsongen till nästa år.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-10-19 16:30

Hägerstads IF gick in som nykomlingar i division 5 i år, efter att ha tackat ja till en friplats. Laget klarade sig till slut kvar och kan räkna med division 5-spel på Ekvallen även nästa år.

Då hoppas lagets tränare och starke man Jesper Wahlström att spelschemat förändras. HIF hade exempelvis bara två seriematcher i september, innan man spelade sina två sista matcher i oktober.

– I mitt tycke var säsongen lite för lång. Vi har skickat in ett förslag till ÖFF (Östergötlands Fotbollförbund) om att korta ner säsongen två veckor. Tanken är att man ska spela lika intensivt på hösten som man gör på våren. Nu känns säsongen onödigt lång, menar Wahlström.

Nästa steg är att skicka in en motion till förbundet.

– Förhoppningsvis kan vi få med oss fler klubbar som tycker likadant och att vi kan skicka in motionen tillsammans. På många orter är det innebandy och vanlig bandy som drar igång tidigt, vilket gör att man tappar spelare mot slutet av fotbollssäsongen. Därför hade det varit bra att korta ner det, så att vi avslutar tidigare.

Hägerstads tränare kan samtidigt blicka tillbaka på en lyckad säsong.

– Målet var att hänga kvar, vilket vi gjorde. Det är vi jättenöjda med. Sen kunde vi kanske plockat lite fler poäng. Det tog ett par omgångar innan vi fattade att vi faktiskt hänger med lika bra i femman som vi gjorde i sexan. Spelarna höjde sig under säsongen och vi kaxade till oss lite grann, säger han.

Har ni inlett arbetet inför nästa säsong?

– Nja, det här är en väldigt tråkig period på året. Vi kommer inleda det framöver och först och främst vill vi behålla så många som möjligt från laget vi hade i år. Det är prio ett. Då tycker jag vi har en tillräckligt bra trupp för att lyckas ännu bättre. Sen vet jag redan nu att det är några som kommer att varva ner lite, utan att nämna några namn.

Den senaste säsongen hade Wahlström tränaransvaret tillsammans med Lars Svensson och Pierre Borell.

Kommer ni fortsätta?

– Det hoppas jag. Målet är att Lars och Pierre också ska vara kvar. Det har fungerat bra att dela på tränarbiten, där Lars varit mer i bakgrunden med det taktiska medan jag och Pierre skött mer av matchcoachningen. Det är en fördelning som passat oss bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!