Missräkning för AIK: "Ska inte leta ursäkter"

Det blev ingen tredje raka allsvensk seger för guldjagande AIK. Mittenlaget Kalmar segrade efter ett straffmål av Oliver Berg. –På våra bra dagar är vi riktigt bra, säger Oliver Berg i Discovery+.I mitten av tabellen delade Mjällby och Elfsborg på poängen.

Oliver Bergs straffmål gav Kalmar segern mot AIK.

Fotboll2022-08-07 17:04

AIK kastade in mittfältsnyförvärvet Vincent Thill i startelvan i den allsvenska bortamatchen mot Kalmar.

I Kalmar saknades finländaren Simon Skrabb, som vanligtvis huserar i startelvan, på grund av avstängning. Trots det tog Kalmar en välförtjänt seger.

– På våra bra dagar är vi riktigt bra, sen har vi mycket att jobba med. Vi måste bli bättre på mycket, säger Oliver Berg i Discovery+.

Efter tio minuters spel var Kalmars backjätte Lars Sætra, som har gjort tre mål i allsvenskan den här säsongen, nära att utöka sitt målsaldo med ett självmål. Men målvakten Ricardo Friedrich var med på noterna och stod för en spektakulär enhandsräddning.

Dominant Kalmar

I första halvlek dominerade Kalmar, på sitt karaktäristiska vis, bollinnehavet med sitt kortpassningsspel.

Det utnyttjade man till slut också. Nyförvärvet Papa Diouf högg som en kobra på ett instick och krutade in 1–0, men målet dömdes bort för offside.

Således gick lagen till pausvila med ställningen 0–0.

I minut 53 vann Kalmars norska kapten Oliver Berg en straff efter en duell med AIK-kaptenen Sebastian Larsson och ytterbacken Erick Otieno.

Berg tog hand om straffsparken själv och placerade den högt uppe i målvaktens högra hörn, 1–0 Kalmar. Målet var mittfältarens femte den här säsongen.

Ett par minuter senare var Kalmars Sebastian Nanasi, som lånats in från Malmö, nära att utöka hemmaledningen men Kristoffer Nordfeldt i AIK-målet räddade till hörna.

Med tjugo minuter kvar att spela testade Nicolas Stefanelli skott från distans, men Friedrich var återigen med på noterna.

Trots att AIK låg under mäktade Stockholmslaget inte med någon riktig slutforcering. Således kunde Kalmar enkelt spela av matchen och vinna med 1–0.

AIK tappar i toppen

Resultatet innebär att AIK, som hade chans att gå upp i serieledning, befinner sig på fjärde plats i tabellen. Laget är nu tre poäng efter serieledande Djurgården som kryssade (0–0) borta mot Värnamo under söndagen.

– Vi ska inte leta några ursäkter, jag är inte här för att leta några ursäkter överhuvudtaget, säger Sebastian Larsson.

Kalmar å sin sida hittas på sjunde plats i tabellen.

I mötet mellan Mjällby och Elfsborg, på Strandvallen, tog de förstnämnda ledningen nästintill omgående. I den femte minuten drog Silas Nwankwo in 1–0 på volley efter en hörna. På tilläggstid kvitterade sedan Elfsborg genom ett drömmål signerat Michael Baidoo.

Med den nya poängen på kontot är Mjällby fortsatt åtta i allsvenskan, med tre poäng upp till Malmö på femte plats.

Elfsborg ligger på tionde plats, med elva poäng ner till Degerfors på kvalplatsen.