Mittbackarnas mäktiga uppvisning – tog bort allt: "Ska festa!

Strålande väder. Fantastisk arena. Högklassig seriefinal. Allt tipp-topp med andra ord. Jodå, särskilt för de som är anhängare till Vimmerby IF. För det var ju så, VIF vann det dramatiska toppmötet borta mot Mariebo med 2–1. "Nu ska det firas", sa mittbackskollegorna Molly Levin och Saga Stejdahl med stora leenden direkt efter slutsignalen.

Måljubel. Svea Backstad firar ett av Vimmerbys två mål.

Måljubel. Svea Backstad firar ett av Vimmerbys två mål.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2024-06-01 16:03

De båda, Levin & Stejdahl, var också något av matchens förgrundsfigurer.

Här kan vi snacka om hårda, kompromisslösa mittbackar. De tog i princip bort allt som kom i deras väg.

Duon sög mer eller mindre musten ur Mariebos offensiva spelare. Det ska sägas att de fick bra hjälp – av hela laget.

– Vi gör det jättebra, men det var jobbigt, sa Saga Stejdahl sittande på backen och pustar ut efter ett bra dagsverke.

Vinsten i seriefinalen, där båda lagen stod på lika många poäng inför mötet, bärgades inte via ett högprofilerat passningsspel eller fina kombinationer, nä...utan här handlade mycket om kraft, vilja och attityd.

Detta personifierades inte minst då av Molly Levin och Saga Stejdahl.

– Så jäkla gött att vi vann. Jag tycker vi behåller lugnet och är kompakta matchen igenom, säger en glädjestrålande Levin när hon slår sig ner bredvid Saga Stejdahl.

undefined
Segerjubel. VIF tog en skön vinst mot Mariebo i toppmötet.

Det var också Molly Levin som låg bakom matchens första mål, signerat Frida Pöder. Levin lyfte bollen i djupet till Pöder som sprang sig fri och vackert lobbade in 0–1 i den första halvleken. Det var annars ytterst nära att det välspelande och passningsorienterade Mariebo tagit ledningen. Förmodligen hade alla räknat in 1–0, förutom Pernilla Marelius. VIF-målvakten stod nämligen för en mirakulös räddning när hon akrobatiskt tippade en perfekt lobb precis över ribban.

undefined
Matchens prestation. Ja, den stod Vimmerbys målvakt Pernilla Marelius för när hon på ett närmast mirakulöst sätt lyckades rädda en lobb vid ställningen 0-0.

Vimmerby hade med sig 0–1 in i paus, som blev till 0–2 när Nathalie Johansson rann igenom och hittade nätet med ett distinkt skott i bortre hörnet. Repliken blev omedelbar.

På en av säkert 15 Mariebo-hörnor i matchen, nickade Alicia Ibrahim in reduceringen.

Sen följde en för VIF nervig sista halvtimme.

Men som sagt. Det här var Vimmerbys match. Vimmerbys dag. De hade bestämt sig. Det här skulle bli tre poäng.

Klart att tränaren Pierre Brorsson var nöjd:

– Vi följde vår matchplan nästan perfekt. Vi bjöd inte Mariebo på någonting, utan valde att spela lite längre pass i uppbyggnadsspelet och det funkade jättebra. Och som tjejerna sliter och jobbar...otroligt bra av dem och en otroligt skön seger, sa han glatt.

Segern i seriefinalen skulle förstås firas.

– Nu ska vi hem och festa, sa Molly Levin och Saga Stejdahl med ett skratt från ett soldränkt Stadsparksvallen i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!