Müller kan tacka för sig efter VM-floppen

Tyskland vände och vann med 4–2 mot Costa Rica. Men vad hjälpte det? Då Japan samtidigt skrällde mot Spanien är fotbolls-VM över för 2014 års världsmästare. –Besvikelsen är enorm, säger veteranen Thomas Müller, som nu öppnar för att det kan vara färdigspelat i landslaget.

Thomas Müller kan ha spelat sin sista landslagsmatch efter Tysklands VM-uttåg.

Fotboll2022-12-01 21:56

Förutsättningarna var enkla för Tyskland. Efter chockförlusten mot Japan i premiären, och krysset mot Spanien därefter, var seger det enda som gällde mot Costa Rica för att VM-äventyret inte skulle ta slut redan efter gruppspelet.

Och det började bra. Serge Gnabry nickade Tyskland upp i en 1–0-ledning efter tio minuter.

Så långt allt enligt plan. För Spanien ledde samtidigt med 1–0 mot Japan i den andra matchen i gruppen.

Där och då var de båda europeiska jättefavoriterna klara för åttondelsfinal.

Men Japan har redan vänt ett underläge i paus till seger mot ett på papperet starkare lag.

Man gjorde det mot Tyskland.

Och nu mot Spanien.

Två snabba mål i början på den andra halvleken grundlade den japanska segern, och en förstaplats i gruppen.

Vändningen hjälpte inte

För Tyskland hjälpte det därför inte att inhopparna Kai Havertz, två mål, och Niclas Füllkrug, ett, låg bakom vändningen från 1–2 till 4–2. Spanien kniper andraplatsen före Tyskland i kraft av bättre målskillnad.

Att spanjorerna, som efter 7–0-krossen av Costa Rica hade råd att förlora mot Japan, inte lyckades ta poäng i kväll – något som hade räckt för tyskt avancemang – lägger anfallsveteranen Thomas Müller ingen större vikt vid.

– Det där behöver vi inte ens prata om, för det kvittar fullständigt. Vi kan inte påverka Spaniens match, säger Bayern München-spelaren i C More.

– Efter Spanienmatchen trodde vi verkligen att vi också kunde slå bra lag med vårt kompakta försvar som märktes i den matchen. Vi hade känslan att det kunde bära långt, men nu får vi åka hem, fortsätter han.

Veteranen: "Tack ska ni ha"

För Japan och Spanien väntar åttondelsfinal på måndag. Tyskland får däremot se VM:s utslagsmatcher från tv-soffan – för andra mästerskapet i följd. I Ryssland 2018 var det bland annat Janne Anderssons svenska landslag som tog sig vidare på Tysklands bekostnad.

Om två år står Tyskland värd för EM. Men frågan är om Thomas Müller är med då?

33-åringen, som var med i det landslag som tog VM-guld i Brasilien 2014, säger att det här kan ha varit hans sista framträdande i den tyska tröjan.

– Jag vet inte hur det kommer att fortsätta. Om det här var min sista tyska landslagsmatch vill jag säga några ord till alla tyska supportrar som har följt mig alla år. Det har varit en njutning. Tack ska ni ha, allihop.