Mourinhos eller Sevillas – vilken svit bryts i finalen?

Sevilla har aldrig förlorat en Europa League-final – och i klubbens prisskåp ryms sex titlar. José Mourinho har figurerat i fem europeiska finaler – och vet inte hur det känns att förlora. Hur det än går mellan Sevilla och Roma i Budapest bryts någon av sviterna.

José Mourinho har aldrig förlorat en final i Europacupsammanhang. Samtidigt har Sevilla vunnit samtliga sina sex finaler i Europa League.

José Mourinho har aldrig förlorat en final i Europacupsammanhang. Samtidigt har Sevilla vunnit samtliga sina sex finaler i Europa League.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotboll2023-05-30 20:57

Den 60-årige portugisen har baxat Roma till ännu en final, ett år efter segern i Europa Conference League.

Om Mourinho kan sägas mycket, men när det kommer till att ta titlar är han en vinnare. Till alla inhemska liga- och cuptitlar med ett otal klubbar genom åren kan han lägga två segrar i Champions League, två i Europa League och fjolårets i Conference League.

"Historien spelar inte"

Och det här med att Sevilla går för sin sjunde raka seger och bär på favoritskapet, tar han lätt på.

– Historien spelar inte. Min kollega (Sevillas manager José Luis Mendilibar) tycker annorlunda och jag har respekt för honom. Han anser att historien gör Sevilla till favorit – och det respekterar jag, säger han på presskonferensen inför finalen.

Roma kan som bäst sluta femma i Serie A och därmed inte via ligan kvala in till Champions League i höst.

Säsongen räddas med en seger i Budapest på onsdagskvällen. Med pokalen följer också spel i Champions League som belöning.

Vinnaren till Champions League

– Vi är i finalen för att vi förtjänar att vara det. Det har vart en lång resa, till skillnad mot vår motståndare som klev in i turneringen från Champions League. För dem är det något vanligt att spela finalen, för oss är det något verkligt speciellt och när matchen börjar kommer vi att gå för det, säger José Mourinho.

Portugisens framtid i Roma är osäker, men inför finalen vill han inte tala om den.

– Vad det handlar om är vi, vi, vi och oss i finalen.

Tar Mourinho sin sjätte Europacuptitel passerar han Giovanni Trapattoni, som hann med fem segrar under sin tränarkarriär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om