Munkavle för "Blåvitt" – efter domarkritik

IFK Göteborgs spelare belades med munkavle efter en kritiserad domarinsats. En som däremot fick prata? Tränaren Jens Askou – och han var upprörd. –Just nu är jag bara lycklig för att Kolbeinn (Thordarson) inte ligger på sjukhus, säger han efter matchen mot Elfsborg.

IFK Göteborgs Kolbeinn Thordarson och Elfsborgs Buhari Ibrahim ligger på gräset under måndagens fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg på Gamla Ullevi.

IFK Göteborgs Kolbeinn Thordarson och Elfsborgs Buhari Ibrahim ligger på gräset under måndagens fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg på Gamla Ullevi.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-10-30 22:28

Känslorna var många på Gamla Ullevi när IFK Göteborg tog emot ett guldjagande Elfsborg på måndagen.

Efter en dramatisk avslutning vann Boråslaget med 2–1. Men mycket av matchens efterspel handlade om insatsen från domarteamet lett av Fredrik Klitte.

De omdiskuterade situationerna var flera – men främst handlade det om en potentiell utvisning tidigt i den första halvleken.

Då gick Elfsborgs Buhari Ibrahim in med fotsulan före i en tuff duell med Kolbeinn Thordarson. Rött kort tyckte IFK Göteborg och många andra – i stället varnades Thordarson.

– Jag vet inte var jag ska börja och var jag ska sluta. Jag tycker att domarna förlorar kontrollen över matchen redan efter tio minuter, säger IFK Göteborgs tränare Jens Askou efteråt.

"Fattar ingenting"

– För mig är det ett rött kort från där jag står och det blev inte mindre tydligt när jag såg tv-bilderna. Jag fattar ingenting, fortsätter han.

Händelsen retade upp stämningen rejält hos såväl blåvita spelare som ledare och publik. I pausen skanderade publiken om en "domarskandal" och i en tv-intervju uppgav Thordarson själv att han blev förvånad över det gula kortet.

Gustav Svensson säger i sin tur efter matchen att spelarna blivit ombedda att inte prata om domarinsatsen.

– Klubben har sagt till oss att vi inte ska kommentera domaren och därför väljer jag att säga inga kommentarer. Det får ni tolka hur ni vill, säger han.

"Gjorde allt för tre poäng"

Från Elfsborgs håll valde Jimmy Thelin att inte kommentera situationen. Huvudpersonen själv, Buhari Ibrahim, menade dock att det inte borde ha varit varken gult eller rött kort för honom.

– Jag har inte försökt skada någon. Jag försökte försvara mig själv och mitt lag. Jag gjorde allt för att ta de här tre poängen, säger han.

Fakta: Den allsvenska guldstriden

1) Elfsborg, 63 poäng, +34 i målskillnad efter 28 matcher.

Kvar att möta: 5/11 Degerfors (h), 12/11 Malmö FF (b).

2) Malmö FF, 61 poäng, +36 i målskillnad efter 28 matcher.

Kvar att möta: 5/11 Häcken (b), 12/11 Elfsborg (h).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om