Musovic: "Hade betytt otroligt mycket"

Zecira Musovic gjorde mycket rätt i sin första landskamp på ett och ett halvt år. Kanske gör det att hon äntligen får chansen två matcher i följd. –Det hade betytt otroligt mycket, säger den svenska landslagsmålvakten.

Zecira Musovic var av förklarliga skäl på gott humör efter fredagens landskamp mot Spanien (1–1).

Zecira Musovic var av förklarliga skäl på gott humör efter fredagens landskamp mot Spanien (1–1).

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2022-10-08 06:30

Hedvig Lindahl har tagit en paus från landslaget och Jennifer Falk ska bli mamma i närtid. Därför var det logiskt att det blev Zecira Musovic som fick förtroendet att vakta det svenska målet i fredagens landskamp mot Spanien.

I 1–1-matchen visade 26-åringen att hon gjort sig förtjänt av den.

– Hon fick verkligen kliva fram, vi släpper till många målchanser, för många enligt mig som back. Men då var det skönt att hon stod där bak och räddade oss. Hon gör en fantastiskt stabil match med många viktiga räddningar. När vi behöver henne så kliver hon fram, säger mittbacken Magdalena Eriksson, lagkamrat med Musovic både i landslaget och i engelska Chelsea.

Trippelräddning

Huvudpersonen själv var också nöjd med sin insats. Hon kom visserligen fel till några inspel i första halvlek, och det blev farligt, men det kompenserade hon med bravur i den andra halvleken.

Hade det inte varit för Musovics tre vassa räddningar i inledningen av den andra halvleken, vid ledning 1–0, hade Sverige kunnat tappa matchen helt.

– Det blev lite svettigt där ett tag, får man säga. Det var väldigt skönt att få göra några räddningar när man väl fick stå. Det var ett tag sedan sist, man får nästan titta på utgångsdatumet för landskamper och se om det här borde ha räknats som en debut igen. Det kändes bra att kunna bidra med något till laget och få visa upp att man faktiskt har något, som man har jobbat stenhårt för, säger Musovic.

Hennes senaste landskamp före fredagen var en mot Polen i april 2021. Och trots att Musovic varit en del av A-landslaget länge – debuten kom redan i Algarve Cup 2018 – har hon bara fått speltid i totalt sex landskamper.

– Det är det här man har kämpat för. Jag har väntat tålmodigt, jobbat stenhårt och varit besviken så många gånger och väntat och väntat och väntat. Det känns såklart underbart att få spela landskamp igen.

Hon drömmer om att bli Sveriges förstamålvakt i VM nästa år. På kortare sikt hoppas hon bara att för första gången i karriären få stå i två raka landskamper.

På tisdag väntar Frankrike hemma på Gamla Ullevi.

– Det hade betytt jättemycket att få stå två matcher i rad. Bara att få känna att den första matchen är avklarad och att det finns en del att jobba på och det finns en del som såg bra ut. Men att då få gå till nästa match och få finslipa på grejer som man vill förbättra, säger Musovic.

"Bra insatser en fördel"

Det är upp till Peter Gerhardsson att bestämma. Den svenske förbundskaptenen har också Lyons Emma Holmgren och debutanten Emma Lind, Roma, att välja på.

Musovics chanser att få stå igen försämrades i alla fall inte i och med Spanienmatchen, säger Gerhardsson.

– Hon gör några riktigt bra räddningar i andra halvlek. Jag förstår intresset när hon inte har stått på ett tag, och det är naturligtvis viktigt för laget att hon gör de där räddningarna som håller oss kvar i matchen.

– Jag har inte bestämt vem som står än. Men bra insatser är alltid en fördel.

Fakta: Zecira Musovics A-landskamper

5 mars 2018 mot Ryssland, Algarve Cup (neutral plan): 3–0.

9 oktober 2018 mot Italien, träningslandskamp (borta): 0–1.

3 april 2020 mot Tyskland, träningslandskamp (hemma): 0–1.

22 september 2020 mot Island, EM-kval (b): 1–1.

13 april 2021 mot Polen, träningslandskamp (b): 4–2.

7 oktober 2022 mot Spanien, träningslandskamp (b): 1–1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om