Mutdomen ska överklagas till Högsta domstolen

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren fälls av hovrätten.
–Han är grymt besviken, säger spelarens försvarsadvokat.En av de dömda matchfixarna kommer att överklaga till Högsta domstolen (HD), men åklagarsidan tror inte att HD kommer att ta upp fallet.

Den mutåtalade fotbollsspelaren under förhandlingarna i tingsrätten. Arkivbild.

Den mutåtalade fotbollsspelaren under förhandlingarna i tingsrätten. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2021-12-15 07:10

Hovrätten ändrar därmed tingsrättens friande dom. Den högre instansen dömer elitspelaren för tagande av muta och spelfusk. Påföljden blir villkorlig dom.

Enligt hovrätten tog spelaren ett gult kort under en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 som kompensation för att han fick låna 300 000 kronor av två matchfixare.

– Vi är grymt besvikna. Vi tycker att hovrätten har kommit till fel slutsats och att den bevisningen som åklagaren har lagt fram inte duger, säger Frank Thorstensson, elitspelarens försvarsadvokat.

"Ifrågasätter hovrättens bedömningar"

Hovrätten dömer även en medåtalad matchfixare, som friades helt i tingsrätten.

– Vi ska överklaga domen till Högsta domstolen (HD). Jag ifrågasätter hovrättens bedömningar när det saknas bevisning och det finns omständigheter som talar till vår fördel, säger Mikael Nilsson, försvarsadvokat till 35-åringen, som nu döms för givande av muta och spelfusk.

Nilsson är "till 100 procent" säker på att även elitspelaren kommer att överklaga, men kort efter domen kunde advokaten Frank Thorstensson inte ge besked om detta.

Spelaren, som sedan januari 2020 tillhör en utländsk klubb, är avstängd från all idrottsutövning i Sverige i fyra år. Han är i nuläget även avstängd i hela världen, efter ett beslut från Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Avstängningen har överklagats till Riksidrottsnämnden (Rin), som har avvaktat hovrättens dom innan ett beslut fattas.

– Ska vi gå vidare till HD får de (Rin) väl avvakta med deras beslut. Anser ju vi i alla fall. Det finns en friande dom och en fällande dom och det är väl inte mer än rätt att de avvaktar, säger Frank Thorstensson.

Åklagare: Finns inte på kartan

Detta är den femte matchfixningshärvan som nått svensk domstol, men HD har inte tagit upp något av fallen.

– Det kommer man inte göra här heller. Jag kan inte se att det finns på kartan, säger Johan Lindmark, en av två åklagare i fallet.

TT: Inte ens med tanke på att det är första gången som det nya brottet spelfusk prövats i svensk domstol?

– Då måste man hitta någon intressant juridisk vinkel på det som gör att Högsta domstolen tycker att det finns något av prejudikatvärde, något som är intressant att pröva med den nya lagstiftningen. Men det har ju inte framförts några sådana juridiska invändningar mot själva spelfuskbrottet i tingsrätten eller hovrätten, säger Johan Lindmark.

Åklagarsidan är nöjd med hovrättens dom.

– Trots att vi inte har en person som trätt fram och berättat något har vi en fällande dom, säger Johan Lindmark.

Hovrätten framhåller att det har öppnats 27 nya spelkonton kort innan matchen skulle spelas och att dessa konton startats av personer som har nära koppling till de två misstänkta matchfixarna.

– Det är en väldigt besvärande omständighet, säger hovrättsråd Per G Hansson, som var rättens ordförande.

I samband med rättegången i hovrätten i början av december talade elitspelaren för första gången med journalister.

– Jag vet att jag är oskyldig. Det har jag vetat sedan dag ett, men det är inte kul, sade spelaren, som hela tiden sagt att han fått ta ett lån utan något krav på motprestation.

Försvaret: Ingen hemlig överenskommelse

Hovrätten är dock av en annan uppfattning. Det har skett vadslagning på att elitspelaren ska ta ett gult kort och hovrätten anser att det är bevisat att ett syfte med spelfusket var att finansiera ett lån till fotbollsspelaren på 300 000 kronor. Ett lån man kommer överens om några dagar innan matchen och summan förs över till elitspelarens konto ett par dagar efter matchen. Ett tidsmässigt samband som också visar på spelfusk, anser hovrätten.

– Åklagarna kom in med kompletterande bevisning i hovrätten som visar att en del av det här lånet har finansierats med spelvinster från spel på det här gula kortet, säger Per G Hansson.

Mikael Nilsson, försvarsadvokat till den dömde 35-årige matchfixaren, ser det som att hovrätten dömt på indicier.

– Det finns en stor mängd motsvarande omständigheter som vi tycker visar på att det inte handlar om någon hemlig överenskommelse, säger Mikael Nilsson.

Fakta: Den dömda kvartetten

Elitspelaren

Fälls av hovrätten för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019. Han friades i tingsrätten, men hovrätten anser att det är bevisat att han tog ett gult kort som motprestation för ett lån på 300 000 kronor från två medåtalade män. Påföljden blir villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Fyra år.

31-åringen

Hovrätten dömer honom även för åtalsdelen gällande det gula kortet. Han friades för den delen i tingsrätten, men döms nu för givande av muta och spelfusk. I tingsrätten dömdes han för samma brott för påverkan av sex division 3-matcher säsongen 2019. Hovrätten ändrar inte tingsrättens påföljd, som blev villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Sju år.

35-åringen

Åtalades för givande av muta och spelfusk för det gula kortet, men friades helt av tingsrätten. Hovrätten ändrar nu den domen och dömer honom för båda brotten. Påföljden blir villkorlig dom.

Avstängning av fotbollsförbundet: Sex år.

Målvakten

Hovrätten fastställer tingsrättens dom. Målvakten döms för tagande av muta och spelfusk i samband med sex division 3-matcher säsongen 2019. Påföljden blir villkorlig dom med dagsböter.

Avstängning av fotbollsförbundet: Fem år.

Samtliga fyra nekar till brott.


Fakta: Därför ändrar hovrätten domen

Hovrätten ändrar tingsrättens friande dom i den del som rör åtalet mot den ex-allsvenske fotbollsspelaren och två medåtalade matchfixare. Här är de främsta skälen:

+ Tidsmässigt samband

Den korta tiden mellan upprättandet av skuldebrevet, dagen för det gula kortet och utbetalningen tyder på en överenskommelse mellan elitspelaren och de två åtalade matchfixarna (31 och 35 år gamla). En överenskommelse om att varningen ska tas som motprestation till ett lån på 300 000 kronor, framhåller hovrätten i sin dom.

+ Nya spelkonton

Att det kort innan matchen öppnas 27 nya spelkonton av personer med nära anknytning till de två matchfixarna och att det sker vadslagning på det gula kortet är ”mycket besvärande” för de tilltalade, anser hovrätten.

+ Spelmönster

Vadslagning från nya spelkonton på ett ”så specifikt spelobjekt som ett gult kort” är extremt ovanligt, enligt en expert från Svenska spel, som vittnat.

+ Chansartad vadslagning

Hovrätten framhåller att elitspelaren under säsongen 2019 endast ådrog sig tre gula kort totalt och att det ur ett ”statistiskt perspektiv” är ”helt omotiverat eller i alla fall mycket chansartat” att satsa så mycket pengar på ett gult kort för den aktuella spelaren.

+ Finansiering av lånet

Ungefär en tredjedel av lånet har finansierats via spelvinster från vadslagning på det gula kortet och hovrätten anser utan vinsterna skulle den dömde 31-årige matchfixaren inte kunna få ihop 300 000 kronor. Hovrätten bedömer att 31-åringen redan vid signeringen av skuldebrevet haft en plan om att finansiera lånet med spelvinsterna.

+ Elitspelarens spelmissbruk

Elitspelaren har uppgett att han har haft spelmissbruk och hovrätten anser att det legat i hans intresse att matchfixarna skulle få fram pengar till lånet. Även om han hade en god inkomst vid tillfället gör bakgrunden med spelmissbruket att lånet ska ses som en ”otillbörlig förmån” för elitspelaren, skriver hovrätten i sin dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!