Mutor och korruption – så fick Qatar fotbolls-VM

Mutor, kritik och människors död. Det här är historien om fotbolls-VM i Qatar. Premiären av den kritiserade turneringen är nu bara är några dagar bort.

Kvinnors rättigheter i Qatar är kraftigt begränsade.

Kvinnors rättigheter i Qatar är kraftigt begränsade.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-11-15 17:31

Redan på Hamads internationella flygplats i Doha syns ett oändligt antal vepor med samma budskap: "Fifa World Cup Qatar 2022".

Var än blicken vilar syns samma information.

Detsamma gäller runt om i staden; i parker, på bussar, taxibilar, husfasader.

Överallt.

Barn och vuxna trotsar den extrema hettan för att spela fotboll och vifta med flaggor, allt för att få vara en del av ett av världens största sportevenemang.

Det är helt enkelt omöjligt att missa vad som är på väg att utspela sig i Qatar.

Stoppar intervjuer

Samtidigt existerar en annan verklighet, en stängd och speciell sådan kring den kritiserade turneringen.

Internationella fotbollsförbundet Fifa stoppar intervjuer med nyckelpersoner inför mästerskapet, i stället hänvisar de till PR-skrivna texter som publicerats på deras webbplats.

Det är nej och stopp kring mycket.

Ett vägval för att komma bort från den mörka och negativa medierapporteringen som varit inför slutspelet?

Mycket möjligt, särskilt med tanke på att förbundet för ett par veckor sedan skickade brev till de 32 deltagande nationerna och bett dem att fokusera på fotbollen – i stället för de moraliska frågorna.

Upp och ner

– Arrangör av fotbolls-VM 2022 … är Qatar, sade den dåvarande Fifa-ordföranden Sepp Blatter när han på scenen läste de svarta bokstäverna på den vita lappen, som legat i ett likfärgat kuvert, om vilken nation som skulle arrangera mästerskapet om tolv år.

Han höll lappen framför sig, i ett stadigt grepp mellan sina händer, och läste ordet som för honom var upp och ner.

Upp och ner.

Precis vad allting var på väg att bli för Fifa och värdlandet för mästerskapet 2022.

Enligt tidigare medie- och vittnesuppgifter svängde omröstningen gällande arrangörskapet i samband med en lunch i Paris.

Efter mötet på Élyséepalatset, med bland andra Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, hade den förre Uefa-ordföranden Michel Platini helt plötsligt bytt sida; från att ha tänkt att rösta på USA, valde han – och flera i hans omgivning – att lägga sin röst på Qatar.

Blatter känner skuld

En historisk händelse som bekräftats av Blatter, i en intervju med schweiziska tidningen Tages Anzeiger.

– Tack vare de fyra rösterna från Platini och hans "lag" (Uefa) gick VM till Qatar i stället för till USA. Det är sanningen, säger han.

Schweizaren känner också skuld kring hur beslutet togs.

– Det var ett dåligt val och jag är ansvarig för det, som ordförande för stunden.

Fem år efter mötet i den franska huvudstaden hamnade Fifa under lupp efter en gryningsräd av den schweiziska polisen – på begäran av amerikanska FBI med anledning av mutmisstankar – mot ett hotell i Zürich.

Flera personer greps och klarade inte granskningarna som följde.

Beslutet gällande värdland var då redan taget.

Ett val som aldrig ens varit nära att ändras.

Byggts sju arenor

Mästerskapet var redan då på väg att hamna långt i från kampanjledaren Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thanis löften: Det här ska bli det stoltaste av alla fotbolls-VM och att alla skulle bli nöjda, alla skulle känna stolthet över det lilla landet i Mellanöstern.

Sedan Qatar vann omröstningen 2010 har det bland annat byggts sju arenor, ett flertal flerstjärniga hotell, lyxig tunnelbana med förarlösa tåg, vägar, utbyggd flygplats.

Allt på bekostnad av immigrantarbetares rättigheter; arbetstid, lön, levnadsstandard och slutligen många av människornas liv.

Flera år efter Sepp Blatters högläsning är mästerskapet i emiratet vid Persiska viken nära, faktiskt bara några dagar bort då premiären mellan Qatar och Ecuador spelas på söndag.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas vara mellan 5 och 15 procent.

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och hbtq-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med manligt förmyndarskap, vilket innebär att kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

Hbtq-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige, Nationalencyklopedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!