Mycket att se fram emot när PL är i gång

Premier League startade under fredagskvällen med Brentfords 2–0-seger mot Arsenal. Men ytterligare 379 matcher ska spelas innan ligan är avgjord. Här är en del att ha med sig till helgens matcher – och resten av Premier League-säsongen.

Får Victor Nilsson Lindelöf sin tränare Ole Gunnar Solskjærs förtroende den här säsongen? Arkivbild.

Får Victor Nilsson Lindelöf sin tränare Ole Gunnar Solskjærs förtroende den här säsongen? Arkivbild.

Foto: Martin Rickett/AP/TT

Fotboll2021-08-14 06:00

+ Premiäromgången

Pontus Jansson och Brentford fick en smakstart på Premier League-säsongen efter att ha besegrat Arsenal med 2–0. Men det finns mycket annat att se fram emot i ligans första omgång.

Med värvningen av Raphael Varane har Victor Nilsson Lindelöfs plats i Manchester Uniteds startelva blivit ett frågetecken. Varane kommer dock inte att spela mot Leeds i eftermiddag, vilket öppnar för svensken. En stark insats av svensken kan mycket väl vara nödvändig för att stärka sina aktier hos tränaren Ole Gunnar Solskjær framöver.

I Everton är det problem med covid-19. Under fredagen berättade tränaren Rafa Benitez att fem spelare sitter isolerade inför mötet med Southampon – bland annat colombianen James Rodriguez.

Premiäromgången kulminerar på söndag kväll med omgångens första toppmöte. Då tar Tottenham emot regerande mästaren Manchester City.

+ Premier League-svenskarna

Pontus Jansson och Saman Ghoddos (landslagsspelare för Iran) spelar i Premier League för första gången då de avancerade upp till engelsk fotbolls högsta serie med Brentford i våras. Av premiären att döma ser Jansson ut att få en nyckelroll hos nykomlingen. Mittbacken var fortsatt lagkapten i fredagens 2–0-seger mot Arsenal.

I Manchester United ser Victor Nilsson Lindelöf ut att få slita för en ordinarie plats i mittbackslåset, där konkurrensen har ökat betydligt. Det är inte omöjligt att svensken blir Ole Gunnar Solskjær tredje alternativ efter värvningen av Real Madrids stjärnback Raphael Varane. Harry Maguire, som värvades för dyra pengar 2019, har också en stor chans att gå före i hierarkin.

Men det finns även ett annat blågult inslag i Manchester United – anfallaren Anthony Elanga, som har imponerat under försäsongen. 19-åringen fick chansen i två Premier League-matcher i maj och gjorde mål i sista omgången mot Wolverhampton. Potentialen är stor hos Elanga och han har redan visat att han kan göra avtryck i Premier League. Frågan är hur många chanser han får den här säsongen?

Landslagsyttern Ken Sema är tillbaka i Premier League med sitt Watford efter en säsong i Championship. Förra sejouren i Premier League lånades Sema ut till italienska Udinese, men var tillbaka i Watford förra säsongen – och fick stort förtroende.

I Newcastle spelar högerbacken Emil Krafth. Det har ryktats under sommaren att han är på väg bort, men han är alltjämt kvar i klubben.

+ Titelutmanarna

Manchester City vann ligan förra säsongen med hela 12 poäng före lokalrivalen Manchester United. Den här säsongen har klubben värvat in engelska landslagsspelaren Jack Grealish och ser om möjligt ännu starkare ut på pappret än i fjol. Dessutom ryktas Tottenhams anfallsstjärna Harry Kane vara på väg till klubben.

Men det råder ingen tvekan om att flera lag kommer att ge City en rejäl match om titeln.

Chelsea inleder säsongen med succétränaren Thomas Tuchel vid rodret. Tysken tog över i januari och fick snabbt ordning på ett Chelsea, som fram tills dess hade underpresterat, och förde laget till Champions League-titeln och en fjärdeplats i tabellen.

Under sommaren var det länge tyst kring Chelsea – fram till i torsdags. Då presenterade Londonklubben den belgiske landslagsanfallaren Romelu Lukaku från Inter, som förra säsongen blev tvåa i Serie A:s skytteliga. En slagkraftig värvning som förbättrar en redan stark trupp.

Liverpool hade stora skadeproblem på mittbackssidan förra säsongen, där bland annat Virgil van Dijk missade större delen av säsongen med en korsbandsskada, och blev till slut trea. Man tappade viktiga mittfältaren Georginio Wijnaldum till PSG och har endast värvat en spelare – mittbacken Ibrahima Konate från Leipzig. Liverpool, som vann Premier League 2019/2020, har siktet inställt på att återigen slåss om titeln på allvar och Virgil van Dijk är tillbaka.

Manchester United har rustat rejält efter förra säsongens andraplacering. Mittbackspositionen har stärkts upp med Raphael Varane från Real Madrid och framåt har man värvat in Jadon Sancho från Borussia Dortmund. Sancho har ryktats till United i flera år och efter en lång följetong fick transferryktena sitt slut i somras. Samtidigt har inga tongivande spelare från förra säsongen lämnat och förväntningarna är höga.

+ Transferryktet

Fram till dess att transferfönstret stänger vid månadsskiftet kommer det att fortsätta ryktas om Harry Kane – om inte affären är klar vid det laget. Tottenhams anfallsstjärna sägs vilja lämna laget och Manchester City ska enligt ansedda transferjournalisten Fabrizio Romano förbereda ett bud på drygt 1,5 miljarder svenska kronor.

På söndag premiärspelar Tottenham mot just Manchester City och det återstår att se om Harry Kane kommer att finnas med på planen.

Fakta: Så spelas premiäromgången

Fredag 13 augusti

Brentford–Arsenal 2–0.

Lördag 14 augusti

13.30: Manchester United–Leeds

16.00: Burnley–Brighton

Chelsea–Crystal Palace

Everton–Southampton

Leicester–Wolverhampton

Watford–Aston Villa

18.30: Norwich–Liverpool

Söndag 15 augusti

15.00: Newcastle United–West Ham United

17.30: Tottenham–Manchester City

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!