Näst bäst i världen – men bara femma i Europa

Sverige är världens bästa europeiska lag. Men när fotbolls-EM 2022 nu ska lottas är laget inte rankat bättre än femma. Det gör att man ställs mot toppmotstånd redan i gruppspelet. –Det är nog mer de andra lagen som kanske inte blir så glada över att möta oss, säger Bayern Münchens Hanna Glas.

Sverige tog OS-silver och är bästa europeiska lag på världsrankningen. Men återfinns ändå bara i andra seedningsgruppen inför EM-lottningen. Arkivbild.

Sverige tog OS-silver och är bästa europeiska lag på världsrankningen. Men återfinns ändå bara i andra seedningsgruppen inför EM-lottningen. Arkivbild.

Foto: CARL SANDIN/TT

Fotboll2021-10-27 05:45

VM-brons 2019 och OS-silver i somras. Sveriges fotbollsdamer har med emfas etablerat sig i världstoppen de senaste åren. Enligt den senaste världsrankningen från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) är det bara USA som är bättre.

Därför kan det tyckas besynnerligt att Sverige hamnat i den andra seedningsgruppen när EM i England nästa år ska lottas i Manchester på torsdagen.

– Ja, det låter ju lite speciellt. Men ska man ta medaljer i mästerskap måste man ändå slå alla lag, säger Evertonbacken Nathalie Björn.

– Det var lite oväntat. Jag trodde ändå att man gick lite mer på världsrankningen i dag, och inte att man bara tittar på de europeiska resultaten. Men vi har varit där innan också, och klarat av det. Vi kan bara fortsätta spela bra och vinna matcher, säger Hanna Glas.

Nederländerna topprankat

Skälet att Sverige bara är rankat femma inför turneringen är att lagens koefficient räknas ut utifrån tre delar: resultat i EM 2017, både kval och huvudturnering (20 procent), VM 2019, kval och huvudturnering (40 procent) och kvalet till EM 2022 (40 procent).

Sverige åkte ut redan i kvartsfinal i senaste EM, och då räcker inte övriga resultat till för att bli toppseedat. I stället är det Nederländerna, Tyskland, England och Frankrike som rankas högst, i den ordningen.

Men de svenska spelarna tror att toppkvartetten är mer bekymrad över att lottas mot Sverige, än tvärtom.

– Jag hoppas att de tycker att det är jobbigt och att de har respekt för oss. Det känns väl ändå som att vi har satt oss i den respekten, dels under VM men framför allt under OS i somras. Så det är bara positivt att de inte ser oss som något enkelt motstånd, säger Evertonanfallaren Anna Anvegård.

Drömmotståndare

Jonna Andersson, Chelsea, har samma känsla. Det här svenska laget räds inga utmaningar längre, säger hon.

– Jag hoppas att de andra lagen är rädda. De vet vad vi kan och har sett att vi är tuffa att möta. Det hoppas jag att de känner, att det skulle bli tufft om de skulle få oss, säger Andersson.

Om de blågula ska välja en drömmotståndare från den toppseedade potten verkar flera hoppas på hemmanationen.

– England hade varit hur häftigt som helst, att få spela på deras hemmaplan och säkert inför en fullsatt arena, säger Chelseamålvakten Zecira Musovic.

– Ja, England kanske, där har man ändå bra koll på spelarna och vi slog dem i VM, så de är kanske lite rädda för oss. Och så blir det bra stämning också, säger Anna Anvegård.

"Det är nog mer de andra lagen som inte blir så glada över att möta oss", säger Bayern Münchens Hanna Glas om att Sverige bara är andraseedat inför EM-lottningen.
"Det är nog mer de andra lagen som inte blir så glada över att möta oss", säger Bayern Münchens Hanna Glas om att Sverige bara är andraseedat inför EM-lottningen.
Fakta: EM 2022

Damernas fotbolls-EM flyttades från 2021 till 2022 på grund av coronapandemin, men England är fortsatt värd. Turneringen ska spelas 6–31 juli på tio arenor i åtta olika städer (London, Manchester, Sheffield, Southampton, Brighton and Hove, Milton Keynes, Rotherham och Leigh).

16 lag gör upp om platserna till EM-finalen på Wembley den 31 juli.

Gruppspelet lottas i Manchester på torsdagen och redan på förhand är det klart att hemmanationen England ska spela i grupp A, med Manchester, Southampton och Brighton and Hove som spelorter. EM-premiären spelas på Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford den 6 juli.

Grupp B spelar i Brentford och Milton Keynes, grupp C i Sheffield och Leigh, och grupp D i Rotherham och Manchester.

Ländernas seedning inför lottningen:

Seedningsgrupp 1: Nederländerna, Tyskland, England, Frankrike.

Seedningsgrupp 2: Sverige, Spanien, Norge, Italien.

Seedningsgrupp 3: Danmark, Belgien, Schweiz, Österrike.

Seedningsgrupp 4: Island, Ryssland, Finland, Nordirland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!