Nederländerna: "Vi har firat klart"

Regerande Europamästaren Nederländerna åkte på en smocka med bara veckor kvar till EM. Men storförlusten mot England påverkar inte självförtroendet inför lördagens EM-premiär mot Sverige. –Vi har haft tid på oss att rätta till felen, säger målvakten Sari van Veenendaal.

Sari van Veenendaal under Nederländernas träning på Bramall Lane i Sheffield inför EM-premiären mot Sverige.

Sari van Veenendaal under Nederländernas träning på Bramall Lane i Sheffield inför EM-premiären mot Sverige.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-08 20:16

Fem år har gått sedan det där historiska första mästerskapsguldet. Nederländerna har siktet inställt på att försvara titeln från 2017, men slår sig ändå inte alltför hårt för bröstet inför lördagens EM-premiär mot Sverige på Bramall Lane i Sheffield.

– Vi är stolta regerande mästare men det är ett helt nytt läge nu. Vi har firat klart. Det där var då, och nu ser vi bara fram emot den här första matchen, säger PSV Eindhoven-målvakten Sari van Veenendaal på presskonferensen dagen före premiären.

Hon har goda minnen från de senaste mötena med Sverige. van Veenendaal vaktade målet både i EM-kvartsfinalen 2017 (2–0) och i VM-semifinalen 2019, när Nederländerna vann med 1–0 efter förlängning.

"Rannsakat oss"

Men 32-åringen tar inte för givet att det blir en tredje raka seger. För att det ska ske måste Nederländerna i så fall slipa bort mycket av det som laget levererade i 1–5-förlusten mot England för några veckor sedan. Det var inte den EM-uppladdning som den regerande Europamästaren hade hoppats på, även om man sedan dess följt upp det med två segrar mot Belarus (3–0) och Finland (2–0).

– Vi tar med oss den första halvleken mot England, och glömmer den andra. Alla har sett hur bra vi kan prestera, men det blev också tydligt vad vi måste förbättra. Vi har rannsakat oss själva och har haft tid på oss att rätta till felen, säger Sari van Veenendaal.

– Det visade att vi aldrig kan tillåta oss att underprestera, alla måste ge hundra procent och aldrig acceptera mindre än så.

Skador stör

För engelsmannen Mark Parsons blir det första mästerskapet som nederländsk förbundskapten, efter att ha tagit över efter succétränaren Sarina Wiegman (nu i England). I sin första EM-match med Nederländerna kan han tvingas klara sig utan två starka kort.

Både Wolfsburgbacken Dominique Janssen och Juventus-anfallaren Lineth Beerensteyn är tveksamma till spel.

– Men jag är optimistisk gällande båda, men det vet vi först efter fredagens träning, säger Mark Parsons.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!