Nederländerna vinner – gör Sverige sällskap

Nederländerna behövde en poäng för att säkra en kvartsfinalplats. Det blev tre mot Schweiz efter att vunnit med 4–1. Det räckte dock enbart till en andraplats tack vare Sveriges jättekross av Portugal.

Victoria Pelova och hennes Nederländerna säkrade en kvartsfinalplats genom att besegra Schweiz med 4–1.

Fotboll2022-07-17 20:08

Schweiz öppnade bäst och hotade direkt. Storstjärnan Ramona Bachmann låg bakom det bästa och det mesta i det schweiziska laget, men nederländska målvakten Daphne van Domselaar lyckades avvärja.

Nederländerna var i sin tur långt ifrån ofarliga, trots att man saknade coronaisolerade stjärnanfallaren Vivianne Miedema. Lineth Beerensteyn hade första halvlekens bästa chans men 0–0 stod sig till paus.

I upptakten av den andra halvleken kom ledningsmålet för Nederländerna då schweiziska stjärnan Ana-Maria Crnogorcevic olyckligt nickade in bollen i egen kasse. Kvitteringen kom dock tämligen omgående när Géraldine Reuteler hittade rätt.

Schweiz kunde, och borde också, ha tagit ledningen kort efteråt men van Domselaar storspelade och fick även lite hjälp av stolpen.

I stället kunde Nederländerna ta kommandot när Romée Leuchter vann en duell mot den schweiziska målvakten. Efter 2–1-målet var saken klar.

Nederländerna gick i från till både 3–1 och 4–1 när schweiziskorna satsade allt framåt. Victoria Pelova nätade och Romée Leuchter gjorde sitt andra för dagen.

Målfesten räckte dock inte till en förstaplats i gruppen. Sverige gick om och förbi tack vare sina fem plusmål mot Portugal.

För den regerande Europamästaren väntar därmed möte mot Frankrike i kvartsfinalen.