Newcastlefans planerar protest mot ägarna

På fotbollsplanen går Newcastle som tåget. Men alla supportrar är inte nöjda med de nya saudiska ägarna. Inför helgens ligamatch mot Chelsea planeras en protest mot landets kränkningar av mänskliga rättigheter.

En protest i samband med en av Newcastles hemmamatcher förra året sedan klubben fått nya saudiska ägare. Arkivbild.

En protest i samband med en av Newcastles hemmamatcher förra året sedan klubben fått nya saudiska ägare. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Fotboll2022-11-09 16:46

Under många år protesterade Newcastles supportrar mot den tidigare, illa omtyckta, ägaren Mike Ashley.

Men trots sportsliga framgångar och investeringar i truppen under de nya saudiska ägarna är allt inte frid och fröjd i den engelska fotbollsklubben.

Inför lördagens hemmamatch mot Chelsea planerar en grupp supportrar att genomföra en protest mot Saudiarabiens kränkningar av mänskliga rättigheter. Beskedet från supportergruppen "NUFC Fans Against Sportswashing" kommer i samband med att ägarna gått ut med att de investerat ytterligare 70,4 miljoner pund, motsvarande närmare 870 miljoner kronor, i klubben.

Konsortiet som förra hösten köpte Newcastle av Mike Ashley ägs till 80 procent av den statliga saudiska investeringsfonden, PIF, där den saudiske kronprinsen kronprinsen Mohammed bin Salman är ordförande.

"Vi kommer inte ignorera"

Saudiarabien anklagas för att försöka tvätta bort sitt dåliga rykte, så kallad "sportswashing", när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter med hjälp av idrotten. Landet anklagas bland annat för att utföra massavrättningar och kronprins bin Salman har pekats ut som ansvarig för mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi 2018.

– Om en del av sportswashing handlar om att dölja kränkningar av mänskliga rättigheter som begås i Saudiarabien, så är en protest som denna en möjlighet för oss fans att säga att vi inte kommer att ignorera sådant bara för att de äger klubben, säger en talesperson för supportergruppen som planerar protesten till brittiska nyhetsbyrån PA.

Newcastle har valt att inte kommentera den planerade protesten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!