Nilsson historisk CL-hjälte för Kristianstad

Kristianstad vann sin allra första Champions League-match. I och med 1–0-segern över danska Brøndby går det svenska laget vidare i kvalet. –Det är väldigt kul så klart, det här är en dag som man längtat efter, säger den historiska målskytten Alice Nilsson.

Alice Nilsson blev Kristianstads första målskytt i Champions League. Arkivbild.

Fotboll2021-08-18 15:58

På lördag möter Kristianstad, trea i damallsvenskan i fjol, franska Bordeaux som besegrade tjeckiska Slovacko i en rysare med 2–1 i miniturneringen i Kristianstad.

Det franska segermålet genom Malia Nicole Berkely kom i 94:e minuten, sedan tjeckiskorna minuten tidigare kvitterat på ett självmål.

Blir det seger även i lördagens match för Kristianstad väntar ett dubbelmöte i kvalet i nästa vecka om en plats i det nya CL-uppläggets gruppspel.

Kristianstad hade mycket boll i den första halvleken mot Brøndby, men passningsspelet satt inte ordentligt, kanske beroende på premiärnerver.

– Det var lite nervöst och det blev inget skönspel för mattan var svårspelad, det var blött, säger Nilsson.

"Bara trycka in"

I den 32:a minuten kom sedan målet efter en hörna, som slogs av Therese Åsland, och en tilltrasslad situation framför målet.

– Jag tror det var Sveindis (Jane Jonsdottir) som får en fin touch mot mål och de räddar på mållinjen. Bollen studsade rakt ut till mig så det var bara att trycka in den, säger Nilsson.

Att det var just trotjänaren Nilsson, fostrad i KDFF, som fick göra det allra första CL-målet kändes givet.

– Det var fantastiskt, väldigt tungt.

Det svenska laget hade flera mycket bra chanser till att utöka ledningen men det både nickades och sköts utanför målet.

– Jag tror att vi fick till ett bättre spel efter målet, målet blev lite förlösande. Och det var närmare 2–0 än 1–1.

Fördel med hemmaplan

I inledningen av andra halvlek fortsatte den svenska anstormningen mot Brøndbys mål och det isländska anfallslånet från Wolfsburg, Sveindis Jane Jonsdottir, hade två bra målchanser som hon dock brände.

Kristianstad fortsatte att pressa danskorna men några fler mål blev det inte. I stället får nu Skånelaget ladda om inför lördagens så kallade gruppfinal.

– Bordeaux är ett topplag i Europa så det blir tufft. Men vi tror på oss själva och sätter vi vårt spel har vi goda möjligheter, menar Nilsson, som är väldigt nöjd med att få inleda CL-spelet med två matcher på hemmaplan.

– Det är otroligt skönt, en stor fördel. Man vet var man har allt och känner gräset lite bättre.

En annan svensk som kunde jubla över CL-kvalseger är Arsenals nye tränare Jonas Eidevall som precis lämnat Rosengård. Hans nya engelska lag besegrade kazakiska Okzjetpes med 4–0.

Damallsvenska tvåan Rosengård och vinnaren Häcken går in i Champions League-spelet i den andra kvalrundan nästa vecka.

Fakta: CL-formatet

Tävlingen inleds i två så kallade spår, Champions path och League path. I Champions path möts mästarlagen från de olika ligorna och i League path möts nationstvåorna och -treorna från de 16 högst rankade länderna. Båda spåren avgörs i två kvalrundor.

Kvalrunda ett spelas som en miniturnering med semifinal och final där de fyra finalsegrarna går vidare till andra rundan. Kristianstad har tagit sig förbi semifinalen, och nu väntar en final mot vinnaren mellan franska Bordeaux och tjeckiska Slovacko.

Vid seger även i den matchen avancerar laget till andra rundan, som avgörs med ett mer sedvanligt dubbelmöte.

Segrarna i de båda spårens andra runda är klara för gruppspelet där de två bästa lagen sedan går vidare till slutspel.

För svensk del kliver Häcken direkt in i runda två av Champions path medan Kristianstad (runda ett) och Rosengård (runda två) går in i League path.