Nörderiet ska ta Sverige till EM-final: "Älskar det"

Caroline Seger ägnar den inte en tanke. Men för "dundernördar" som Magdalena Eriksson, Hanna Glas och Hedvig Lindahl är landslagets videobank en guldgruva. Extra mycket inför en EM-semifinal. –Jag älskar fotboll som sport och som vetenskap. Jag älskar att nörda ner mig i olika detaljer, säger Magdalena Eriksson.

För Magdalena Eriksson, till höger, är videoklippen på motståndarna en viktig del av förberedelserna.

För Magdalena Eriksson, till höger, är videoklippen på motståndarna en viktig del av förberedelserna.

Foto: Adam Ihse / TT

Fotboll2022-07-25 12:03

Redan inför EM har Sverige haft bra koll på tisdagens semifinalmotståndare England. Men dagarna före matchen kan de svenska spelarna grotta ner sig ännu mer i detalj, tack vare analytikern Anders Eriksson.

På en server som spelarna har tillgång till laddar han inför varje match upp olika klipp på kommande motståndare. Även Sveriges träningar och matcher finns ofta tillgängliga i videobanken.

"Lika nördig som vi"

Vissa utnyttjar det mer än andra.

– Ja, där är jag väl absolut en dundernörd, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

– Jag älskar att nörda ner mig i olika detaljer, både i det kollektiva och i mitt eget spel, att verkligen titta på allt jag gör och hela tiden försöka optimera och utveckla det jag gör. Och se vad jag kan göra bättre, säger Eriksson.

Högerbacken Hanna Glas och målvakten Hedvig Lindahl tillhör också de mest frekventa användarna av Anders Erikssons klippbank.

– Jag kan tänka mig att vi har samlat på oss flest minuter på den där hemsidan där vi har alla grejer. Både jag och Hanna uppskattar Anders jättemycket, för vi kan också relatera – han är lika mycket en nörd som vi är. Vi tre kan sitta och prata länge om olika saker som statistik och sådant, säger Eriksson.

In i det sista

För Hanna Glas har den senaste veckan inneburit ovanligt stora möjligheter för den typen av studier; 29-åringen satt fram till häromdagen isolerad på rummet med covid-19.

– Det var framför allt extremt intressant att kolla på England–Spanien (kvartsfinal) eftersom vi eventuellt skulle spela mot ett av de lagen. Jag kollade väldigt mycket då, säger Glas.

TT: Hur använder du databasen?

– Jag gillar att till och med använda den på matchdag för att kika ännu en gång vilka spelare det är jag ska möta, vad ska jag ta med mig i de delarna, vilka är hennes styrkor och svagheter, säger Glas.

Hedvig Lindahl känner att hon får ett övertag på motståndarnas anfallare genom att läsa på, kolla klipp och hålla sig uppdaterad. Bland annat brukar hon ha järnkoll på vad som väntar om det blir straffläggning.

– Jag tror det, faktiskt. Jag tror att ryktet förekommer mig, att de vet att jag har lyckats bra i straffläggningar förut, säger Lindahl.

Men det gäller att börja i tid inför Englandsmatchen, säger hon. Och att hålla sig ajour.

– Men generellt sett vet jag vad det är för spelare, jag har spelat med en del och känner till dem. Men just straffar behöver jag kolla upp.

Erikssons motpol

Alla är inte lika intresserade av att nörda ner sig i motståndarnas allra minsta detaljer. Caroline Seger, lagkapten och Sveriges mest rutinerade landslagsspelare, har andra rutiner.

– Jag är inte som "Magda", säger Seger och skrattar.

– Jag tror att det är individuellt. Jag och hon är väldigt långt ifrån varandra där. Det är en trygghet för henne. Men jag har inte det behovet.

Det finns olika vägar till framgång och efter 232 A-landskamper – fler än någon annan svensk fotbollsspelare – är det svårt att ifrågasätta Segers ointresse för videogluttande. Det finns dock tillfällen då hon gör undantag, till exempel om förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman insisterar.

– Det är om jag skulle få en känsla av något specifikt som jag vill se, eller något som är viktigt från Peters, Magnus eller Anders håll, som de tycker att jag ska se. Men annars är jag en spelare som går mycket på känsla när jag spelar fotboll, säger Seger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!