Norlings drag gav årets första seger

Efter fyra matcher utan seger var Rikard Norling tvungen att hitta på något. Det fick bli "en fotboll som inte är sådär otroligt vacker att se på", och vips var IFK Norrköping ett vinnande lag 2022. –Det är klart att det betyder jättemycket, säger Norling efter 2–1-segern borta mot Kalmar FF.

IFK Norrköpings Jonathan Levi (mitten) jublar efter sitt 2–0-mål borta mot Kalmar FF.

Fotboll2022-04-26 21:05

IFK Norrköpings start på fotbollsallsvenskan har inte varit munter. Den oväntade premiärförlusten hemma mot Varberg (0–1) följdes upp av ytterligare två raka nollpoängare innan den första poängen trillade in via 1–1 mot Häcken förra veckan.

Men för att nå säsongens första seger krävdes en extra portion cynism.

Borta mot ett rörligt Kalmar FF valde tränaren Rikard Norling att skrota man mot man-försvaret och ställde i stället upp med en fembackslinje, samtidigt som fokus framåt fick ligga på snabba omställningar.

Det blev ett lyckodrag.

– Vi har spelat helt annorlunda och varit betydligt vassare framåt tidigare. Och så spelar vi så här och kör en ... jag vet inte vad man ska kalla det ... en fotboll som inte är sådär otroligt vacker att se på kanske. Men då har vi den bästa xG-siffran (mått på förväntat antal mål) vi har haft. Fotboll är en speciell sport, säger Rikard Norling till Discovery+.

Oturlig islänning

IFK Norrköping hade inte mycket boll i den första halvleken på Guldfågeln arena men det spelade ingen roll. Ett tätt försvar och ett par snabba kontringar var det som krävdes för att gå till halvtidsvila i 2–0-ledning.

Först lurade Daniel Eid Kalmars Davíd Kristján Ólafsson på högerkanten i den sjätte minuten, och gav sig på så sätt utrymme att måtta ett inlägg. Framspelningen hittade Christoffer Nyman som tvingade Ricardo Friedrich i Kalmarmålet till en strålande reflexräddning. Men det hjälpte bara tillfälligt eftersom Eman Markovic enkelt kunde peta in 1–0 på returen.

Ólafsson ville sedan, på goda grunder, ha straff när hans inlägg tydligt träffade Eids utsträckta arm. Men domaren höll inte med och i den 42:a minuten fick Kalmars isländska nyförvärv i stället se sig hamna på fel sida när Norrköping kontrade på nytt.

Den här gången var det Jonathan Levi som tog sig runt Ólafsson, och sedan bröt in från höger och tryckte till med vänstern. Skottet såg allt annat än otagbart ut men Ricardo Friedrichs ingripande blev inte bättre än att han stötte in bollen i det egna målet.

– Jag försöker visa min lilla, lilla snabbhet. Jag känner mig som 36 ibland, men i dag fick jag upp lite speed. Sedan kanske jag egentligen inte ska skjuta där, men vafan, ett snyggt mål i alla fall, säger Levi till Discovery+ om 2–0-målet.

IFK Norrköping inledde andra halvlek med mer av den nyvunna energin. Under de två första minuterna efter paus hade gästerna tre lägen att utöka ledningen, varav Eman Markovic stod för två skott strax utanför målramen.

Spännande avslutning

I stället för ett tredje Norrköpingsmål blev det en spännande avslutning på matchen.

Isak Jansson byttes in i paus och stod för ett piggt inhopp för Kalmar. I den 67:e höll han sig också framme och dundrade in reduceringen, 1–2, från nära håll. Målet föranleddes av en misstänkt hands på Romario, men stod sig.

Hemmalaget fortsatte att pressa på för en kvittering, och kom flera gånger riktigt nära. Men en matchavgörande räddning av Oscar Jansson i slutminuterna såg till att bärga årets första seger till IFK Norrköping.

Trots framgångsreceptet lär spelsättet inte bli någon vana för Rikard Norlings mannar.

– Nej. Det här handlade bara om att få ihop de här poängen som vi desperat behövde, säger Rikard Norling.

– Det här är ett gäng som älskar att spela bra fotboll. De ser sig i stort sett i varenda match som minst lika bra som motståndarna, och vill visa det. När det blir så här, så krävs det mycket ödmjukhet för att ta en sådan här match. Det är det jag är mest nöjd med i dag, den otroliga disciplinen.