Norlings jobb i fara efter derbyförlusten

Nya 90 minuter utan poäng. Nya 90 mållösa minuter – och till råga på allt 0–1 i derbyt mot Djurgården. Krisen knackar allt hårdare på dörren i AIK. Hur länge får tränaren Rikard Norling ha jobbet kvar? –Jag kommer inte att hänga kvar om det skadar AIK, säger han.

Tränarna Rikard Norling och Thomas Lagerlöf i samspråk inför derbyt mellan AIK och Djurgården. Norling var inte lika munter efter förlusten.

Tränarna Rikard Norling och Thomas Lagerlöf i samspråk inför derbyt mellan AIK och Djurgården. Norling var inte lika munter efter förlusten.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2020-07-26 19:35

Det har klagats, gnällts och kritiserats i supporterleden efter klubbens svaga start på säsongen. Tonen blev knappast mildare på söndagskvällen efter 0–1-förlusten i derbyt mot Djurgården.

Tolv poäng efter elva spelade omgångar. En sämre start har inte AIK haft sedan Norling återvände till klubben 2016.

Nu är hans jobb i fara.

Klubbens ordförande Robert Falck sade efter förlusten att han skulle ägna söndagskvällen åt att prata med styrelsens medlemmar.

Han uttalade samtidigt sitt stöd för Norling.

– Jag har en kontinuerlig dialog med styrelsen och har fullt förtroende för samtliga inom AIK:s organisation i det här läget.

Vill inte skada AIK

Ni har inga planer på att byta tränare?

– Inte i det här läget.

Några minuter tidigare hade Norling öppet deklarerat att han kan ställa sin plats till förfogande om det är det bästa för klubben.

– Jag vill inte göra något som gör att AIK-are blir förbannade så att de känner att den där jäveln behöver vi röka ut, svarade han på frågan om han själv funderar på att kliva av. Det är en svår situation som det är just nu. Det enda jag kan säga är att jag aldrig kommer göra något som sårar klubben.

Norling säger också att han redan har pratat framtid med klubbens sportchef.

– Henrik Jurelius och jag har väl haft en pushande dialog och att den här matchen är väldigt viktig, säger Norling.

Försvarades av Bergstrand

Under presskonferensen retade frågorna om Norlings situation upp Djurgårdens tränare Kim Bergstrand. Han ryckte ut till Norlings försvar.

– Rikard är den framgångrikaste tränaren vi haft i allsvenskan. Han har tagit tre SM-guld. Det går emot för alla tränare och alla lag.

Enligt Robert Falck är ett tränarbyte inte aktuellt just nu, men det är även upp till andra inom styrelsen att diskutera frågan.

– Vi har inte fattat något beslut i styrelsen. Det är den som ska fatta ett sådant. Björn (vd:n och klubbdirektören Wesström) förbereder frågan tillsammans med sportchefen Henrik Jurelius. Beslutet är av en sådan ekonomisk karaktär att det fattas av styrelsen.

När ska ni ta ställning?

– Jag har en kontinuerlig kontakt med styrelsen.

Kan det hända något redan under måndagen?

– Jag kan inte svara på det. Jag kommer att prata med flera i styrelsen under kvällen, säger Robert Falck som inte vill spekulera hur stort tålamodet är med Rickard Norling.

– Jag vill inte det, men det är helt klart så att vi inte är nöjda med situationen som den är. Nu krävs det att vi håller ihop, säger Falck.

Rätt väg att gå?

Med den ständiga höga kravbilden på klubben finns en gräns. Och frågan är förstås: Är Norling på rätt väg med de spelare han har?

Försvarsmässigt har det stundtals varit virrigt värre under sommaren. Den biten tätades till. Men det var inte lätt att spela fotboll på en gräsmatta där rotsystemet uppenbarligen vantrivs. Tuvor släppte, spelare halkade, bollen studsade illa. Det innebar en mer kampbetonad fotboll.

Emir Kujovic hade lägen att ge Djurgården ledningen, AIK skapade några hyggligt farliga chanser.

Aslak Fonn Witry fick matchens sista stora chanser, men vid den första vräkte sig mittbackveteranen Per Karlsson fram och fick undan bollen.

Nästa missade inte Witry. Med knappa kvarten kvar skruvade den norske högerbacken in frisparken till 1–0-segern.

"På tiden"

– Det är som en frispark ska vara. Jag har tränat och tränat med "Karlis" (Jesper Karlström), Emir (Kujovic) och de andra. Så det var skönt att den äntligen satt, säger matchvinnaren till Dplay.

2018 vann Djurgården mot AIK på Friends arena i svenska cupen – men i allsvenskan var det "Blårändernas" första allsvenska derbyseger mot lokalrivalen på snart nio år.

– Det var på tiden, säger Witry och skickar en känga till motståndaren:

– Äntligen fick vi en seger mot dem i serien. Jag tycker vi förtjänade det. De skapar så lite och är så destruktiva i sitt spelsätt så det var skönt.

Fakta: Rikard Norling

Född: 4 juni 1971 i Stockholm

Yrke: Fotbollstränare.

Klubb: AIK.

Tidigare klubbar: Brommapojkarna U 1992–1993, Bele 1994–1995, AIK U och assisterande tränare 1996–2001, Väsby 2002–2003, Gif Sundsvall 2004, AIK 2005–2008, Assyriska 2010–2011, Malmö FF 2011–2013, Brann 2014–2015, AIK 2016-.

Främsta meriter: SM-guld med AIK 1998 och 2018, med Malmö FF 2013, svensk cupmästare med AIK 1999, tre stora SM-silver, ett lilla SM-silver.

Aktuell: Hårt pressad av den svaga säsongsstarten och förlusten mot Djurgården. Riskerar att förlora jobbet men antyder också att han kan avgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!