Norrby degraderas efter handstraff – ÖFK får kvala

Det blir ingen direkt degradering från superettan för Östersund. Simon Kroons straffmål räckte i 1–0-segern mot Norrby och nu väntar kvalspel. I stället får Norrby säga adjö till superettan tillsammans med Dalkurd.

Fotboll2022-11-05 18:58

Toppen var avgjord inför superettans sista omgång och i stället riktades blickarna mot en stenhård bottenstrid.

Och när 90 minuter plus tilläggstid hade spelats på arenorna runtom i landet gick det att konstatera att Dalkurd och Norrby spelar i division 1 nästa säsong.

Direkt avgörande

I Jämtland tog hemmalaget Östersund emot Norrby i en match som blev direkt avgörande. Och det hela kom att avgöras av en straff.

Cirka tio minuter in i andra halvlek fick Norrbys Nicklas Savolainen en boll nickandes på armen i straffområdet. Det blev rejält ödesdigert då Savolainen fick syna det gula kortet, straff tilldömdes och Simon Kroon stegade fram och rullade in 1–0.

Kroons mål räckte hela vägen och Östersund tog sin viktigaste seger för säsongen. Faran är dock inte över för laget då kvalspel väntar för att hålla sig kvar i svensk fotboll näst högsta serie.

För Norrby blir det tack och adjö till superettan tillsammans med jumbon Dalkurd som spelade 2–2 mot Skövde.

Brandlarm gick

I Jönköping utspelades märkliga scener när brandlarmet gick och arenan fick utrymmas. Detta på grund av rökutveckling efter bengalbränning i början av andra halvlek.

Efter cirka en halvtimmes avbrott kunde dock matchen spelas vidare. Då tog Jönköpings Södra tämligen omgående ledningen när Anton Thorsson vek in och pricksköt 1–0.

Det visade sig bli av yttersta vikt.

Örebro lyckades forcera in ett kvitteringsmål på tilläggstid men matchen slutade 1–1. Det oavgjorda resultatet gör att Jönköpings Södra och Örebro är klara för spel i superettan nästa säsong på Örgrytes bekostnad.

För Göteborgslaget väntar kval efter att man tappade 1–0 till 1–2 borta mot BP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!