Norrköping krossade guldjagande Hammarby

Frågan är vad förlusten betyder för guldjagande Hammarby. Vad 4–1-segern innebär för IFK Norrköping är desto mer uppenbart. Ett lag med krisstämpeln på sig hittade rätt och visade konturerna av något som kan bli riktigt bra. –Det är helt fantastiskt, säger anfallaren Christoffer Nyman.

IFK Norrköpings Arnor Sigurdsson har gjort 4–1 på Hammarby och spelarna firar den oväntade segern mot topplaget.

Fotboll2022-09-05 21:14

13 078 åskådare var säsongens högsta publiksiffra i Norrköping, mycket beroende på mängden tillresta Hammarbyfans. Att dessa reste hem besvikna är förståeligt.

Hammarby borde avgjort matchen redan före pausen och tagit in tre poäng på Häcken och Djurgården i kampen om Lennart Johanssons pokal. I stället är frågan:

Spelade Norrköping bort Bajen från guldet med sin bländande andra halvlek, där 0–1 på 45 minuter förvandlades till 4–1?

Hammarby kan reparera skada från arenan som i folkmun kallas för Parken men då måste det bli en god poängskörd i de två kommande matcherna – mot just Djurgården och Häcken.

Det är enkel sannolikhetslära: Ju fler chanser du skapar desto närmare kommer du utdelning.

Hammarby radade upp hörnor mot ett allt mer tillbakapressat, men skickligt försvarande IFK Norrköping. Fem första halvtimmen, fem till före pausen – och på den nionde hamnade bollen bakom Oscar Jansson.

– Det är en variant vi gör för första gången. Vi har sett en svaghet som vi utnyttjade. All "cred" till vårt tränarteam, sade hörnläggaren Nahir Besara till Discovery+.

Självmål av Skulason

Huvudtränaren Marti Cifuentes och hans medarbetare kunde dock knappast förutse att Ari Skulason, parkerad vid främre stolpen, skulle knoppa in Bajens ledningsmål bakom sin egen målvakt.

Jobbigt för den isländske mittfältsveteranen, men knappast en orättvis ledning för guldjagande Hammarby.

Bortsett från Arnor Traustasons fina läge tidigt i matchen hade Hammarby det mesta av det bästa: Spelövertag, flest avslut, en tydligare och framgångsrikare metodik.

– Jag tycker vi är bättre, har mycket boll och kommer till några bra lägen som vi bör göra mål på.

– Matchen lever men vi går ut för att döda den i andra, sade Nahir Besara till Discovery+ i halvtid.

Ett logiskt resonemang sett till händelseutvecklingen under de första 45 minuterna men fotbollsmatcher tenderar att gärna sina egna hasardbetonade liv.

Och det finns alltid en motståndare.

Krisen över?

Arnor Sigurdsson, IFK Norrköpings lån från CSKA Moskva, ville ha straff i den första halvlekens slutminuter, när han krockade med en stillastående Simon Sandberg. Domaren Joakim Östling friade.

Tre minuter in i andra halvlek blåste och pekade Östling på straffpunkten. Landslagsförsvararen Edvin Kurtulus fällde Traustason.

Sigurdsson fick vänta, men klev fram och tryckte in 1–1 till höger om Davor Blazevic. Islänningens fjärde fullträff på sex matcher sedan han återvände till allsvenskan.

IFK Norrköpings värsta kris verkar tillhöra det förgångna.

Jonathan Levi, emellanåt lysande, ibland osynlig, klev fram och bidrog till segern när han serverade Traustason passningen till 2–1-målet i 71:a minuten.

Traustasons första avslut blockerades, men mittfältaren fick med sig bollen och tryckte in vad som skulle bli segermålet.

Islänningen var fundamental i det lag nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson tog SM-guldet med för sju år sedan. Nyligen återvände han till Norrköping på ett långtidskontrakt, hämtad från New England i den nordamerikanska proffsligan.

Med minuter kvar tryckte Christoffer Nyman in 3–1 sedan han vänt bort sina försvarare och skickat upp bollen i nättaket. Och på tilläggstid ökade Sigurdsson till 4–1 på ännu en straff.

– Vi som ett helt annat lagt, minimerar våra risker, har lite bättre spel och gör fyra mål. Helt fantastiskt, säger Nyman.