Norska basen: Fotbollen måste ha modiga ledare

Det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness är orolig för fotbollens framtid. –Demokratin är på reträtt, säger hon i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

Lise Klaveness. Arkivbild.

Lise Klaveness. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Fotboll2022-06-27 09:02

Klaveness slog igenom i hela världen då hon kritiserade kommande Qatar-VM och bristen på mänskliga rättigheter i landet i ett öppet tal på Internationella fotbollsförbundets (Fifas) kongress i Doha i april.

Hon är också Norges första kvinnliga ordförande och står längst fram i kampen för demokrati inom fotbollen, något som visat sig inte vara så populärt hos Fifa.

– När jag höll talet var jag angelägen om att få ögonkontakt med både Gianni (Infantino, ordförande för Fifa) och de vi vände oss till, men det fick jag ju aldrig. Så jag märkte en väldig skillnad mot att hålla ett tal till de som vill höra på vad jag säger, berättar hon i podcasten.

Efter talet har hon fått både positiv och negativ kritik. Framför allt vill hon nu att andra länder tar efter och vågar ifrågasätta hur man kan lägga mästerskap i länder som Qatar.

Inte sista gången

– Det är dessa intressen som styr fotbollen nu och har gjort det länge, det kommer alltid vara ett inslag men vi måste börja styra fotbollen från sporten. Och det gör vi inte internationellt idag. Det är inte de sportsliga intressena som ligger i förarsätet när man väljer Qatar.

Hon säger också att det inte kommer vara sista gången ett mästerskap hålls i länder med bristande mänskliga rättigheter. Det kommer vara en kamp mot högt uppsatta krafter i toppen, och inte bara i fotbollen utan politiskt.

– Demokratin är på reträtt, människorättsorganisationer stängs ner över hela världen i allt snabbare takt. Så även om vi i Norden tycker att det är självklarheter så är de på reträtt, och det dröjer inte länge innan det kommer att hända med oss, så fotbollen måste vara medveten om sitt ansvar i det här, och då måste vi ha modiga ledare.

Stoppad på flygplatsen

Klaveness skulle i söndags åkt tillbaka till Qatar tillsammans med en Uefa-delegation men blev stoppas på flygplatsen i Oslo då hon inte hade rätt coronadokumentation.

Syftet med mötet är att träffa det qatariska fotbollsförbundet, VM-kommittén, Fifa och en arbetsgrupp för hotell och service under mästerskapet. Hon får följa de första sessionerna digitalt men kommer att åka tillbaka till Qatar under veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!