Norska förbundstoppen sågar Fifa och Qatar-VM

Det norska fotbollsförbundets, NFF, ordförande, Lise Klaveness kommer med svidande kritik mot Fifa och den kommande VM-turneringen i Qatar. –Vi kan inte ignorera ropen om förändring, säger hon under Fifas kongress i just Qatar.

Norges fotbollsförbunds ordförande, Lise Klaveness.

Norges fotbollsförbunds ordförande, Lise Klaveness.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Fotboll2022-03-31 13:00

Klaveness hade bett om ordet på kongressen som arrangeras dagen innan lottningen av VM, som spelas i vinter. Norge är, precis som Sverige, inte kvalificerat till mästerskapet men Klaveness tog ändå tillfället i akt att prata om hennes syn på VM i Qatar.

– Vi kan inte ignorera ropen om förändring. Fifa måste fungera som en förebild. Tilldelningen av VM skedde på ett oacceptabelt sätt. Mänskliga rättigheter och jämställdhet fanns inte i startelvan, sade hon under talet på knappt sex minuter.

"Fotboll är för alla"

NFF är starkt kritiska till att Fifa har gett fotbolls-VM till ett land som anklagas för att kränka grundläggande mänskliga rättigheter, bland annat genom förbud mot homosexualitet och oacceptabel behandling av gästarbetare. Klaveness har kallat prisprocessen för "rutten".

– Fotboll är för alla, för pojkar och flickor av olika färg, för hetero- och homosexuella. Det är avgörande att fotbollsledare fortsätter att gå från politik till faktisk handling. Det finns inget utrymme för arrangörer som inte kan garantera att hbtqia+-personer kan delta, sade Klaveness.

Infantino till omval

På onsdagen väckte hon uppmärksamhet genom att vägra delta i en konferens om migrantarbetarnas situation i Fifas regi eftersom pressen nekades tillträde till mötet. Hon ville att arbetet med att förbättra villkoren för arbetarna, och diskussionerna kring det, skulle ske med full insyn.

Fifas president Gianni Infantino fortsatte dock att hylla Qatar och VM-förberedelserna när det var hans tur att tala vid den första kongressen med fysisk närvaro sedan 2019.

– Det här kommer att bli det bästa VM:et någonsin och världens största show, sade schweizaren och meddelade senare att han ställer upp för omval till ordförandeposten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!